Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Radioutredaren vill sänka koncessionsavgiften

Publicerad: 10 November 2008, 14:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

I eftermiddags presenterade regeringens särskilde utredare, chefsrådman Martin Holmgren, sin utredning om reklamradions villkor.


När Dagens Media frågade SBS Radio och MTG Radio om vilken som var den viktigaste frågan för reklamradion var svaret enhälligt: koncessionsavgiften.

Martin Holmgren föreslår nu att den nuvarande koncessionsavgiften slopas. Däremot införs en avgift på 45.000 kronor per år.

Reklamradion var också kritisk mot det tidigare kravet på lokalt material, vilket, enligt kanalerna, "tvingar" dem att sända bandade inslag på nätterna. Utredarens förslag är kravet skrotas.

Utredningen föreslår också att tillstånd att sända kommersiell radio på FM-bandet framöver ska fördelas genom ett slutet anbudsförfarande.

"En grundförutsättning för att få ett tillstånd ska vara att en aktör har finansiella och tekniska förutsättningar att bedriva sändningar under hela tillståndsperioden. Ett tillstånd ska därefter fördelas till den som i sin ansökan till Radio- och TV-verket har erbjudit den högsta sändningsavgiften. Sändningsavgiften ska i form av ett engångsbelopp motsvara vad den sökande anser innehavet av tillståndet är värt under tillståndsperioden", skriver Martin Holmgren.

Dagens tillståndshavare erbjuds att fortsatt sända kommersiell radio under en övergångsperiod på fyra år, alltså mellan 2010 och 2013 utan tillämpning av de nya urvalsreglerna. Eftersom att de nuvarande licensinnehavarna kommer att fortsätta sända radio kommer det nya urvalsförfarandet att tillämpas i större omfattning först från och med 2014.

I frågan om nationell kommersiell radio säger utredaren att det finns vissa tekniska möjligheter för att skapa en rikstäckande kommersiell kanal på FM-bandet.

Men, "Kostnaden, tidsåtgången och det faktum att en sådan kanal skulle störa de befintliga tillståndshavarnas sändningar gör dock att utredningen inte förespråkar en sådan utbyggnad. Istället lämnar utredningen förslag som gör det möjligt att sända digital kommersiell radio", skriver utredaren.

Det ska inte utgå någon avgift för sändning av digital radio, men däremot kostar ansökningen 30.000 kronor. Tillståndsperioden som gäller är sex år, varefter tillstånden ska lysas ut på nytt.

Utredningen lämnar också förslag som ska innebära lättnader i sponsringsreglerna, också det något som SBS och MTG efterlyst.

Samtliga regler föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.