Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Radiobranschen vill ha längre sändningstillstånd

Publicerad: 16 Februari 2009, 08:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Radiobranschen sågar förslaget om sex år långa sändningstillstånd för kommersiell radio. "Utredningen underskattar grovt betydelsen av långsiktiga villkor", skriver branschorganisationen RAB i sitt remissvar till regeringens utredning om kommersiell radio.


I sitt betänkande till kulturdepartementet föreslår utredaren att tillståndsperioden för att sända kommersiell radio ska vara sex år, med en övergångsperiod på fyra år.

Men sex år är för kort tid för att räkna hem investeringarna som krävs för att sända kommersiell radio. Det anser branschorganisationen RAB, som sågar förslaget i sitt remissvar till kulturdepartementet.

Istället föreslår RAB en tillståndsperiod på minst åtta år, och en lika lång övergångsperiod innan de nya villkoren tas i bruk. RAB hänvisar bland annat till tillståndsperioderna på mellan sju och tio år i övriga nordiska länder.

RAB ställer sig däremot bakom utredningens förslag om sänkta koncessionsavgifter för kommersiell radio, slopade krav på lokalt material och lättnader i sponsringsreglerna.

Även Konkurrensverket har i dag lämnat in sitt remissvar till kulturdepartementet. Verket tillstyrker förslaget att tillståndet att sända analog kommersiell radio ska fördelas genom ett slutet anbudsförfarande. Men de tycker att tillståndet att sända radio i det digitala nätet ska fördelas genom auktioner och inte genom så kallade skönhetstävlingar, som utredningen föreslår.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.