Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Radio och tv-kanalernas sajter lever i etiskt vakuum

Publicerad: 4 April 2007, 03:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:08

Det går inte att anmäla det som står på SRs, SVTs, URs och TV4s webbsidor hos vare sig Granskningsnämnden eller PO/PON. Webben kan inte klandras. Ett etiskt vakuum, säger Journalistförbundets ordförande.


Granskningsnämnden för radio och tv har under de senaste åren tagit emot flera anmälningar om innehåll på radio- och tv-webbsidor. Samtliga anmälare får avslag med en standardformulering:

"Granskningsnämndens uppgift är att övervaka att innehållet i sända program överensstämmer med bestämmelserna i radio- och TV-lagen och sändningstillståndet. Dessa bestämmelser är inte tillämpliga på textinformation på programföretagets webbplats."

Anmälaren Tomas Karlsson ville få Svt.se klandrat för en webbkrönika som han ansåg stred mot opartiskhetskravet och fick samma typ av standardiserade avslag. Texten togs senare bort av SVT.

- Men SVT verkade inte alls intresserad av frågan. De hade ju ryggen fri tack vare att hemsidan inte var anmälningsbar, säger han.

Programföretagen har förvisso förbundit sig att följa de gängse medieetiska spelreglerna, men det finns ingen instans som kan fälla och tvinga bolagen att gå ut med fällningen. Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd prövar bara texter i tryckta tidningar och dessas webbsidor. Justitiekanslern kan väcka åtal, men då gäller det allvarliga lagbrott som hets mot folkgrupp och förtal.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén skriver i en kommentar att frågeställningen är intressant och viktig.

- Förbundet kommer att föra den till Pressens Samarbetsnämnd för vidare diskussion. Vi ska ta nödvändiga kontakter för att försöka undanröja det etiska vakuum som finns.

Förbundet väckte för några år sedan tanken på en gemensam medienämnd. En sådan, skriver Agneta Lindblom Hulthén, skulle ha kunnat ta ställning till material på Sr.se, Svt.se och Tv4.se.

- Tiden är inte mogen för en sådan gemensam nämnd. Därför måste frågan lösas på annat sätt.

Lisen Forsberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.