Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Protester mot Jan Schermans flyttplaner

Publicerad: 10 Januari 2002, 13:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:18

TV4s vd Jan Scherman riskerar blåsväder efter att ha aviserat personalbesparingar på och flytt av TV4 Stockholm. Detta kommer samtidigt som Jan Scherman uttrycker "avsky" över näringslivets värderingar i en debattartikel idag i Expressen. Jan Scherman anser att de värderingarna leder till att "människor stämplas som dyra och onödiga kostnader".


Igår offentliggjorde TV4 planerna på att flytta TV4 Stockholm till TV4s lokaler. Flyttplanerna väcker ilska hos personalen på TV4 Stockholm.

- Vi är upprörda, besvikna, förbannade och bekymrade. Framför allt förstår vi att det kommer att innebära att folk kommer att sparkas, vilket är helt oförsvarbart i en sådan vinstmaskin TV4 Stockholm varit de senaste åren, säger Anna Björk, tillförordnad ordförande i TV4 Stockholms SJF-klubb.

Kanalen flyttade till lokaler i centrala Stockholm för 2,5 år sedan för att ha nära till folkmyllret i innerstan. Kanalen har marknadsfört sig kraftfullt under parollen "Jävlas inte med Stockholmarna". Nu får TV4 Stockholm finna sig i att flytta ut till TV4s betydligt mondänare och stillsammare lokaler i nära Värtahamnen på Östermalm.

- Vi gör tv på ett eget sätt som bygger på att finnas inne i city. Rent praktiskt är det helt värdelöst att sitta i Värtan. Och varför ska denna fungerande verksamhet gå mot den övriga lokal-tv trenden där bolagen flyttar in till stan och närmare tittarna?

Jan Schermans debattinlägg i dagens Expressen har lästs flitigt på redaktionen på TV4 Stockholm.

- Det rimmar illa med de beslut som sker inom eget hus. Det är också märkligt att dagen efter flyttbesked och effektiviseringssnack, där sannolikt folk kommer att sparkas, uttala sig i en helsida i Expressen om hur illamående man blir av nästan detsamma, säger Anna Björk.

- Jag säger väldigt tydligt i artikeln att man måste effektivisera och ibland göra tuffa neddragningar. Det jag vänder mig mot är glorifieringen av den här typen av massuppsägningar, säger Jan Scherman.

Han ser ingen poäng i att koppla ihop de egna neddragningarna med hans debattartikel, som i huvudsak behandlar nedläggningen av tyska Continentals gummifabrik i Gislaved.

- Historierna befinner sig på stort avstånd från varandra. Verksamheten ska fortsätta som förut och TV4 Stockholm kommer att öka sin försäljning efter flytten. Den tyska företagsledningen har faktiskt beslutat att radera verksamheten från den svensk kartan.

Vilka effekter för personalen innebär flytten av TV4 Stockholm?

- Det kommer att bli en neddragning av begränsad omfattning. Vi måste samordna verksamheten och bli effektivare.

Anna Björk tror inte att flytten gör TV4 Stockholm effektivare.

- Det är märkligt att försöka effektivisera något som är det effektivaste inom hela TV4-sfären, till skillnad från TV4 Interaktiv, som har kostat moderbolaget många miljoner de senaste åren.

TV4 Stockholm omsatte 61 miljoner kronor och gjorde ett nettoresultat på 16

miljoner kronor år 2000. För år 2001 torde både omsättning och resultat ligga ännu högre.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.