Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Prime etableras i USA

Publicerad: 4 Februari 2009, 12:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Intresset för ett större utbyte mellan Europa och USA har växt sedan Barack Obama valdes till president i november. Det har gett transatlantiskt pr-arbete vind i seglen och Prime inleder nu en etablering i USA och en ökad närvaro i Bryssel.


Prime har sedan en längre tid haft Johanna Rehnvall på plats i Sacramento i USA, men i höstas anslöt sig även Jonas Hellman i New York. Nu har pr-byrån beslutat sig för att etablera sig på allvar på andra sidan Atlanten.

Niklas Nordström - Beslutet har växt fram. Eftersom vi var väldigt aktiva i USA förra året i samband med valet så arbetade vi upp ett antal kontakter och relationer, som vi nu vill följa upp, säger Niklas Nordström, partner och konsult inom Public Affairs på Prime, från hotellet i New York, och fortsätter:

- Obamas tillträde som president har väckt ett helt nytt intresse för transatlantiska utbyten. Många vi möter här anser att USA har hamnat helt snett i relationen till omvärlden och vill ändra på det.

USA-uppdragen innehåller allt från marknadskommunikation, analyser och rapporter till public affairs. Prime arbetar hittills bara med svenska kunder som vill nå ut i USA eller söker ökad kunskap om landet och marknaden. Framför allt är det branschorganisationer och andra större organisationer bland kunderna, men även företag. På sikt hoppas Prime även på amerikanska kunder, som vill bedriva pr-arbete i Europa.

- Vi vill göra bryggan mellan USA och Europa tydligare. Än så länge har vi inte så många kunder, men räknar man alla som varit med på studiebesök här och beställt vår kunskap om USA så handlar det kanske om ett tiotal, säger Niklas Nordström.

Primes chef för Public Affairs, Fredrik Andersson, är ansvarig för USA-expansionen. Till en början blir det inte något tjusigt kontor eller fler Prime-konsulter i USA. Tillsvidare får USA-kunderna använda sig av Primes medarbetare i Stockholm, utöver Johanna Rehnvall och Jonas Hellman.

- Ett kontor blir ett för stort åtagande just nu. Eftersom vi är partnerägda så måste vi växa i takt med kundernas efterfrågan. Jag vågar inte säga något om årets intäkter, säger Niklas Nordström.

Prime samarbetar med tankesmedjan Center for American Progress och har tillsammans med dem skrivit rapporten "The First Tech President" som framför allt handlar om Barack Obamas ambitioner att utveckla sin politiska kommunikation, bland annat med hjälp av digitala verktyg. Även den politiska konsulten Kevin Lampe, ingår i Primes USA-nätverk.

- Nu försöker vi att bredda vår bas och bygga nätverket. Allt handlar om att försöka hitta intressanta företag och personer som kan stärka vårt nätverk, säger Niklas Nordström.

På samma sätt har Prime planer på att utveckla verksamheten i Bryssel.

- Allt fler uppdrag har en Brysselkoppling och kunderna vill att vi ska göra insatser även i där, så vi har ökat vår närvaro. Vi har rullat igång en del aktiviteter. Bland annat presenterade vi Obama-rapporten förra veckan för Brysselpubliken, säger Niklas Nordström.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.