Premiär för mediegranskare

2009-03-04 10:44  

I dag öppnar Springtime-grundaren Mats Olins mediegranskande sajt Second Opinion.

Second Opinion är en sajt där privatpersoner, myndigheter och organisationer kan korrigera eller komplettera nyheter som publicerats i medierna.

- Förutom att vara mediegranskare vill vi höja kvaliteten på journalistiken. Och vi vill göra det genom ett nätverk - i den meningen är vi inspirerade av Wikipedia, säger Mats Olin.

Han nämner en artikel som publicerades i går i Svenska Dagbladet om att en influensamedicin skulle vara värdelös.

- Sedan visade det sig att den inte alls var det. Det finns nyheter varje dag som får stor spridning som inte är helt korrekta, säger Mats Olin.

Sajten har tre journalister som bevakar medier och skriver artiklar. Avsändaren ska alltid vara tydlig och artiklarna vinjetteras med olika färger beroende på om det är journalisterna, privatpersoner eller företag som skrivit dem.

Företagen betalar 5.800 kronor i månaden för sin medverkan.

- Sedan ska vi satsa mer på annonsering. Men det är gratis för privatpersoner att läsa och skriva.

Second-opinion startades av Mats Olin, som var med och grundade Springtime, Martin Gerentz, som startade nyhetsbyrån Direkt, samt journalisten Maria Bjaring.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt