Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Prata om företag istället för om varumärken”

Publicerad: 17 April 2010, 05:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Barbro Ohlson Smith har arbetat med visuell identitet i över 20 år. Hon uppmanar företag att se över ”visuella stavfel” i kommunikationen och säger att bra varumärken känns i magen.


– Varför pratar vi hela tiden om varumärken istället för att prata om företag. Varumärket är vad företaget är. Du kan aldrig hitta på en varumärkesstory som inte utgår från det som finns, säger Barbro Ohlson Smith, creative director och vd på Ohlsonsmith.

Företag som lyckas i sin profilering har en grundläggande attityd som genomsyrar hela organisationen, menar Barbro Ohlson Smith. Hon talar om vikten av att konsumenter känner igen företaget i alla möten med det – från produkten eller tjänsten till webben, butiksutformningen och personalens bemötande.

– Jag vill hjälpa till att höja företags värden genom att göra dem tydligare. Det handlar inte bara om att ha ordning och reda på färger, typografi och tonalitet. Man måste känna något i magen i mötet med ett företag, säger Barbro Ohlson Smith.

Hur har digitala medier påverkat synen på varumärkesarbete?

– Det har blivit mer komplext att kommunicera i dag. Det är nog svårare som varumärkesansvarig att ensam kunna hantera allt från Twitter till tv-reklam.

Barbro Ohlson Smith skulle önska att företag tog sin visuella identitet på ännu större allvar och lyfte upp frågan till vd-nivå. Större företag borde också inspireras mer av hur nya varumärken arbetar. I dag ”adderar man ofta bara medier och kommunikation istället för att tänka på helheten”. Det är också viktigt att hålla vad man lovar, säger hon. En modekampanj med fantastiska bilder får inte följas upp av en trist butik som presenterar kläderna på ett ofördelaktigt sätt. Barbro Ohlson Smith ser Nespressos lanseringar som ett föredöme.

– Nespresso tog fram ett nytt sätt att köpa och göra kaffe. Man presenterar det också annorlunda – i egna butiker där kaffet lyfts fram som smink eller mode och släpper kaffekollektioner. Allt adderar till upplevelsen av kaffe och konceptet fungerar även internationellt.

Ett annat exempel är Wallpaper-grundaren Tyler Brûlés breda lansering av ”Monocle”.

– Han startade inte bara en ny tidskrift. Han skapade ett varumärke där som han samtidigt lanserade produkter, butiker och en webbshop. Monocle har oändliga utvecklingsmöjligheter.

Företag, tjänster och produkter kan också använda sina kontaktytor mot kunderna mycket oftare. Som att använda butiksfönstret för att kommunicera något oväntat istället för att hänga upp saker och ibland skriva rea. Barbro Ohlson Smith att apoteksavregleringen väcker intressanta frågor kring profilering.

– Det är viktigt för dem att markera att de hör till Apoteksvärlden, men samtidigt måste de särskilja sig för att kunderna ska hitta tillbaka till dem, säger hon och fortsätter:

– Det är en viktig fråga för alla företag – att ta tillvara möjligheterna i sitt varumärke och slutligen att våga sticka ut.

Barbro Ohlson Smith

Familj: man och barn

Bor: Stockholms innerstad

Favoritsajt: www.showstudio.com

Dold talang: Luftgitarr

Bakgrund: Utbildad vid Saint Martins i London. Tio år som ad på designbyrån CDT i London. Grafikchef på TV4 och ämnesansvarig på Berghs. Startade Ohlsonsmith för fyra år sedan.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.