Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pr- och mediefolket som erkänner kokainköp från "Taxi-Tony"

Publicerad: 31 januari 2014, 12:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:49

Nu åtalas tio personer, som arbetar med pr och media i Stockholm, för narkotikabrott.


I veckan inleddes tingsrättsförhandlingarna mot de personer som pekas ut som ledarna för narkotikaligan som går under namnet "Taxi-Tony".

Personerna i ligan ska, enligt åklagaren, under första hälften av 2013 ha levererat kokain till ett stort antal personer som ofta rör sig kring Stureplan i Stockholm.

Vid sidan om "Taxi-Tony"-ligan har polisen även utrett ett stort antal misstänkta köpare.

Under utredningens gång har denna skara vuxit, och totalt handlar det om över 100 personer. Av dessa jobbar minst tio i den svenska pr- och mediebranschen, och samtliga dessa har nu åtalats.

Det handlar bland annat om en pr-konsult som grundat en större byrå. En byrå-vd inom varumärkesfrågor. En erfaren pr-konsult som tidigare jobbade på en stor byrå. En chef, bland annat för marknadsföring, på ett stort flygbolag. Ett par personer inom tv-industrin.

Bland de som nu åtalas finns även två kolleger, som jobbar nära varandra inom säljorganisationen på ett medieföretag, varav en som chef.

En av dem säger till Dagens Media att han inte kände till att både han och kollegan figurerade i samma utredning.

– Jag hade ingen aning om det. Det är första gången jag hör det nu när du säger det.

Han säger även, utan att vilja utveckla ytterligare:

– Det hela är en tråkig historia, jag är oskyldig.

Kollegan förnekar däremot inte narkotikaköpen. I förhör har han erkänt de 25 narkotikabrott som han åtalats för. Polisens bevisning består bland annat av kommunikation mellan mannen och "Taxi-Tony". I samtliga fall handlar det om innehav av kokain, oftast några få enheter om mindre än ett gram. Ungefär hälften av köpen har skett i närheten av mannens jobb.

En annan av de åtalade som erkänner är pr-konsulten som grundat en större byrå. Han har vid två tillfällen köpt ett knappt gram kokain i Gamla stan. Där har polisen inspelade samtal mellan "Taxi-Tony" och mannen, som tidigare är dömd för liknande brottslighet. Mannen har i början av januari för Dagens Media avböjt att kommentera knarkköpen, då han inte är "en offentlig person".

Av de som däremot förnekar brott finns bland annat pr-konsulten som tidigare arbetade på en stor byrå. Han åtalas för elva narkotikabrott, de flesta runt Stureplan där även byrån ligger, men även inne på Berns. För att bevisa den misstänkta gärningen kommer åklagaren kalla en av polisens spanare, som var på plats, som vittne.

Även byrå-vd:n som driver ett företag som jobbar med varumärkesfrågor förnekar brott. För hans del handlar det om elva misstänkta narkotikabrott främst runt Stureplan och Sofo-området.

Av de tio åtalade mediepersonerna finns en kvinna. Hon finns i tv-branschen och åtalas nu för två narkotikaköp. Hennes advokat Anton Strand vill inte kommentera hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Jag kan inte ens bekräfta att jag företräder en person med det namnet, säger han till Dagens Media.

Rättegången mot mediefolket kan komma att dröja länge. Då målet vuxit har Stockholms tingsrätt valt att dela upp hanteringen av målet. Å ena sidan har tingsrätten förhandlingen mot "Taxi-Tony", som pågår nu och har förtur. Först när den domen vunnit laga kraft kommer förhandlingen inledas mot köparna.

I och med att tingsrättens dom mot "Taxi-Tony" sannolikt kommer att överklagas till hovrätt kan det dröja till hösten innan det finns en lagakraftvunnen dom.

LÄS OCKSÅ:

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev