Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Pr-konsulten som Persson stängde ute: "Sahlin är otroligt skicklig"

Publicerad: 25 Januari 2007, 04:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Den före detta SSU-basen och nuvarande pr-konsulten Niklas Nordström ser i Mona Sahlin en politiker som har en förmåga att nå ut och väcka känslor som ingen annan ledande svensk politiker har. Inte minst visade sig detta under den träff som Sahlin hade för ett tag sedan med folk på pr-byrån Prime. En träff arrangerad av Niklas Nordström som jobbar på byrån.


Han ser egentligen ingen annan seriös kandidat än Mona Sahlin som skulle kunna ta över efter Göran Persson, när först Anna Lindh föll bort och sedan Margot Wallström så tydligt deklarerat att hon inte var intresserad av att ställa upp.

- För att kunna matcha Fredrik Reinfeldt krävs det mycket rutin i ryggen. Sahlins sätt att möta och kommunicera med människor är något som uppskattas väldigt mycket. Hon är den skickligaste kommunikatör som socialdemokratin haft på oerhört lång tid. Det finns ingen som på så kort tid kan göra en svår fråga begriplig på det sätt som hon kan, säger Niklas Nordström.

Vad gör henne till en god kommunikatör?

- Hon är en talang som har utvecklats genom åren. Sen är hon mer lågmäld än vad många förstår. När hon sätter sig i ett rum så är hon inte bullrig och dominerande. De politiker som bryter igenom på riktigt är de som upplevs som väldigt närvarande när de uppträder, och det är Sahlin. Jag hade en träff här med henne med ett antal kunder och anställda på Prime, och det som händer när hon sätter sig i ett rum är fascinerande att se. Hon är en person som inte fångar uppmärksamhet genom att ha ett högt röstläge, utan genom att man så snabbt förstår vad det är hon säger.

Vad tyckte dina kollegor som alla är kommunikationsproffs om henne?

- De som träffar Mona blir ofta väldigt imponerande av hennes närvaro, och hennes förmåga att på väldigt kort tid få komplicerade sammanhang att bli enkla.

Hur tror du hon kommer vara i debatter med Reinfeldt?

- Göran Persson är en oerhört skicklig retoriker. Det finns få som är så duktigt talare som han. Men jag tror också att många män har svårt att hantera duktiga kvinnliga kommunikatörer, och många män har också svårt att hantera kvinnor i debatter. Reinfeldts utmaning blir att växla från att ha haft en tydlig manlig ledare som motståndare, till någon som har en kvinnlig mer resonerande ledarstil. Det man lätt drar på sig som statsminister är pompösa drag, och allt sådant har Sahlin lätt för att klä av.

38-åriga Niklas Nordström har för sin ålder en ovanlig bakgrund genom att han både haft tunga politiska poster inom socialdemokratin som före detta SSU-bas och före detta kommunalråd i Nacka kommun utanför Stockholm, men också gjort karriär i näringslivet. Han har bland annat varit marknadsdirektör på ett försäkringsbolag, internetentreprenör och nu senast en av de personer som rattar pr-byrån Primes lobbyverksamhet.

Anledningen till att han inte fortsatte på centrala politiska poster efter att ha lämnat ordförandeposten i SSU var att han personligen sattes i kylskåpet av Göran Persson, efter ett bråk med honom om vem av Niklas och Pär Nuder som skulle sitta i en arbetsgrupp som skulle skriva ett nytt partiprogram. Nordström var självskriven medlem av gruppen som ordförande i SSU, men borde enligt Persson lämna sin plats till hans handgångne man Nuder. Det vägrade han göra, och blev som straff för den olydnaden utfryst av Persson under resten av hans tid som partiledare.

Vad har du lärt dig av den här resan som få sossar gör?

- Fördelen med att ha en egen stark yrkeskarriär är att du blir mindre sårbar i politiken. Den fungerar som så att du är väldigt mycket på eller av, inne eller ute. Det har varit skönt med en egen karriär som inte gör mig beroende av politiken. Sen ger det mig en fördel i min nuvarande yrkesroll som konsult. Det är en fördel som rådgivare till kunder att ha varit på båda sidorna, att både veta hur kundens värld ser ut men också kunna förklara politikens värld. Och det känner jag uppskattas av många av mina uppdragsgivare, som ser att jag vet hur det är att vara ansvarig för försäljning och marknad.

Så det var en fördel för dig personligen att sättas i kylskåpet av Göran Persson?

- Ja, på ett plan är det så. Min personliga utveckling har gett mig en betydligt bredare bas än om jag hade stannat i politiken.

Varför förlorade socialdemokraterna valet?

- Det berodde dels på en allmän trötthet hos väljarkåren och en känsla att socialdemokraterna regerat länge, och att Göran Persson varit statsminister i mångas ögon för länge. Sen hade socialdemokraterna väldigt svårt att formulera ett framtidsbudskap, det som folk upplever som viktigt. Man uppfattade sossarna som rätt nöjda och mätta och inte särskilt hungriga längre. Socialdemokraterna kändes inte som ett parti som var ivrigt att föra Sverige in i framtiden.

Vad brast i kommunikationen? Socialdemokratin brukar ses som en väldigt skicklig politisk kampanjorganisation.

- För dålig fingertoppskänsla gentemot väljarkåren. Det var i grunden ett stort misstag att hänga upp så mycket kring Göran Persson som person. Signalerna från stora väljargrupper var ju tydliga att man var trötta på Persson och ville se ett skifte. Sedan glömde man bort att tala om framtiden. Trots allt handlar alla politiska val om framtiden. Nu pratades alltför mycket om vad som hade gjorts och vad borgarna hade gjort för femton år sedan.

Kommer Sahlin ha ett parti i ryggen som är redo att vinna ett val om fyra år? Eller krävs det också en ny politik?

- En strategi som går ut på att man ska vänta in det borgerliga misslyckandet kommer inte leda till en valseger. Hemläxan som socialdemokratin måste göra, inte minst från Stockholmsregionen, handlar om att vinna gehör hos medelklassväljarna som bor i villa och radhus, framförallt i den här regionen. Det var här som de förlorade regeringsmakten, och de vinner inte tillbaka den om de inte vinner Stockholm.

Och hur ser en sådan politik ut?

- Det handlar om att folk ska få vardagslivets komplexitet att gå ihop, och få folk att känna att de är en del av ett fungerande samhälle med allt vad det innebär av fungerade dagis och skolor med mera. Men jag tror också att det handlar oerhört mycket om en allmän modernisering där väljarna måste känna att socialdemokraterna är öppna för det nya, och som inte säger nej och som upplevs som mätt och nöjd. Socialdemokraterna måste kunna visa att de förstår det nya tjänstesamhället där kunskap, kompetens och kommunikation står i centrum. Men samtidigt också visa att de har rötterna i det gamla brukssamhället där trygghet kan ges även på orter där industrin fortfarande är dominerande.

Man brukar säga att en socialdemokratisk partiledares viktigaste uppgift är att lyssna på rörelsen. Gäller det även idag eller krävs det ett annat slags ledarskap som öppnar för omtänkande inom flera centrala politikområden?

- Förmodligen handlar det om en kombination som visar att det är en lyhörd ledning, men som inte heller är rädda att förklara det nya politiska landskapet. Och då krävs det en god retorik och en god kommunikationsförmåga från hela den nya ledningen.

Andreas Henriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.