Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Pr-experter: "Sahlin blir en bättre partiledare tack vare skandalen"

Publicerad: 18 Januari 2007, 12:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Mona Sahlin har ett tungt bagage - i form av tidigare skandaler - när hon tillträder som partiledare. Hon kommer att granskas hårdare än någon annan.- Därför måste hon sköta sig exemplariskt, säger statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren.


I månader har landets journalister sökt efter nya skandaler kring Mona Sahlin - utan resultat.

- Hon måste vara vit som en lucia, alla har ju jagat henne till förbannelse, utan att hitta något, säger Bo Krogvik, kommunikationsrådgivare på Springtime.

Redan för elva år sedan, 1995 när Ingvar Carlssons efterträdare skulle utses, var Mona Sahlin aktuell som partiledare för socialdemokraterna.

Den gången föll hon på en skandal som handlade om en toblerone, hennes barns blöjor och Monas Sahlins sätt att hantera regeringens kreditkort.

Pr-konsluten Paul Ronge arbetade som reporter på Expressen när skandalen avslöjades. Han skrev om Sahlins kortköp tillsammans med Expressen nyligen sparkade editionschef Leif Brännström, som då var reporter.

- Brännström flydde till USA när det gick upp för honom vad han hade ställt till med, jag fick vara den som stannade kvar och fortsatte hålla i yxan. Och det är inte något som jag är särkskilt stolt över idag, säger Paul Ronge.

Han tror inte att Mona Sahlin kommer att figurera i nya skandaler.

- Nej, hon fick betala det högsta tänkbara priset för elva år sedan, och det skulle förvåna mig oerhört om man hittar något tvivelaktigt i hennes ekonomi, säger Ronge.

- Jag tror att hon blir en utomordentligt mycket bättre partiledare nu, hon har lärt sig läxan, fortsätter han.

Statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren poängterar att det extra viktigt för Sahlin hålla ordning på sin ekonomi.

- Den gamla historien är utagerad. Men förmodlingen kommer hon att möta den typen av frågor oftare än andra, och måste därför sköta sig exemplariskt, säger han.

Bo Krogvik:

- Man måste komma ihåg att hon faktiskt blir vald trots den gamla skandalen, hon har så att säga sonat sitt brott. Jag tror att hon är fullt medveten om att det gäller att inte begå några nya misstag.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.