Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

PON klandrar Resumé förAxel Bringéus-artikel

Publicerad: 8 Januari 2009, 08:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Det var inte god publicistisk sed att citera provocerande inlägg på en privat blogg, trots att bloggaren jobbade i reklambranschen. Det anser Pressens opinionsnämnd, som nu klandrar Resumé.


I mars förra året citerade Resumé.se utdrag ur Axel Bringéus, dåvarande assistant brand manager på Procter & Gamble, privata blogg. I bloggen hade han bland annat skrivit provocerande inlägg om en flygplatsstrejk i Paris och kallat de strejkande för "franska arbetarkräk". Resumé namngav Axel Bringéus och presenterade honom som reklamchef.

Artikeln anmäldes till Pressombudsmannen, PO, för att vara felaktig, vinklad och utan allmänintresse. Dessutom ansåg Bringéus att han inte fått komma till tals i tillräcklig utsträckning, och att Resumé undvikit att berätta att bloggen endast lästes av ett fåtal personer. Resumé hävdar i sitt yttrande till PO att tidningen har till uppgift att bevaka den bransch som Bringéus verkade i.

Efter att ha tagit del av inläggen ansåg PO att syftet med bloggen var privat och hade som syfte att underhålla.

"Artikelns sätt att presentera bloggens innehåll i form av lösryckta citat, förmedlade dock intrycket att anmälarens uttalanden hade en allvarligare innebörd än vad som synes vara fallet när man tar del av helheten", skriver PO.

PO konstaterar också att anmälaren inte, som Resumé angett, var reklamchef på det aktuella företaget i fråga och inte hade en bred erfarenhet från medievärlden.

Pressens opinionsnämnd håller med PO och anser att Resumé ska klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Pressens opinionsnämnd klandrar även Expressen för att ha rapporterat om en politikers 25 år gammal rattfylleridom och beskyllt politikern för att ljuga om den, samt magasinet Neo, för att ha skrivit att det cirkulerat rykten om en TV4-journalists sexuella läggning.

Även GT, Finnveden NU och Östra Småland klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.