Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Politiker rasar mot SvD

Publicerad: 4 Juni 2002, 10:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:15

Svenska Dagbladets beslut att släppa in alkoholreklam i tidningen väcker starka känslor. Socialutskottets vice ordförande, Susanne Eberstein (s), kallar beslutet för "djupt omoraliskt" och flaggar för en lagskärpning om Marknadsdomstolen friar de aktuella tidningarna.


-Det är verkligen förvånande att Svenska Dagbladet gör så här när tidningen i allt annat talar om lag och ordning. Svensk lagstiftning förbjuder alkoholreklam, säger Susanne Eberstein.

Tidigare har tidningarna Gourmet, Resumé och Moderna Tider infört alkoholannonser. I tingsrätten förlorade Konsumentombudsmannen stämningen mot Gourmet, domen har inte vunnit laga kraft utan ärendet väntar på avgörande i Marknadsdomstolen.

Tingsrätten ansåg att förbudet mot alkolholreklam strider mot EU:s direktiv om fri rörlighet för varor. Om Marknadsdomstolen ger klartecken för alkoholreklam väntar åtgärder, uppger Susanne Eberstein.

- Då kommer vi att jobba för en ändrad lagstiftning, det är oerhört viktigt att reklamförbudet upprätthålls, inte minst eftersom alkoholkonsumtionen redan ökar i Sverige.

Henrik Kindwall

henrikk@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.