Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Katarina Gospic: ”Jag lever delvis ett digitalt liv”

Publicerad: 21 januari 2019, 06:39

Katarina Gospic.

Foto: Mattias Bardå

"Under 15" gästas av Katarina Gospic, som är läkaren och hjärnforskaren som sadlade om till författare och entreprenör. I dagens avsnitt diskuteras hur hjärnan och teknik samverkar.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Strossle och Dagens Media, och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på mediatechbolaget Strossle.

Katarina Gospic hade egentligen en helt annan bana i sikte när hon utbildade sig till läkare och fysiolog.

- Jag tänkte mig först en klassisk hjärnforskarkarriär och ville vinna nobelpriset en dag, säger Katarina Gospic.

Men efter att ha skrivit 6 böcker om hjärnan och föreläst i land och rike bestämde hon sig för att fokusera på sitt entreprenörskap. Idag driver hon företaget Brainbow Labs och är ”Director of Neuroscience” vid Spinview Global som erbjuder företag smarta AR/VR-tjänster.

Hon menar att de praktiska tillämpningarna är många och tar bland annat upp byggsektorn som exempel.

- Vi har ett samarbete med Trafikförvaltningen som tar hand om Stockholms tunnelbana då de ska bygga om Fridhemsplans tunnelbanestation. Detta sker samtidigt som det är trafik i tunnelbanan, så vi skapade virtuella modeller av alla tunnlar vilket gör att mycket av arbetet kan göras genom VR istället för på plats vilket minskar riskerna för olyckor samtidigt som trafiken kan fortsätta som vanligt, säger Katarina Gospic.

Hon menar att det finns en mängd branscher där VR kan användas.

- Inom industrin kan du exempelvis använda det för att få utbildning i maskiner som är förenade med risker, militärt kan det användas för att träna och inom hälso- och sjukvård kan det användas för att lära sig saker innan det ska genomföras i verkligheten på liv och död.

Men VR kan inte bara användas för saker vi idag gör utan VR. Det kan också användas för att göra saker vi aldrig tidigare kunnat göra.

- Vi kan till exempel åka in i en hjärna och se hur olika substanser verkar eller någon som har cancer med hög infektionsrisk kan ändå gå på konsert med sina vänner genom det som kallas social VR – där vi kan dela upplevelsen med medmänniskor som befinner sig på andra geografiska platser. Vi måste vänja oss vid tanken av en virtuell värld. Jag lever själv delvis ett digitalt liv, säger Katarina Gospic i podden.

Vill du lära dig mer hur hjärnan och teknik kommer samverka i framtiden? Lyssna här!

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev