Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Planka i vinannons kan ge böter

Publicerad: 11 Februari 2008, 10:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Ekfat och ekplankor är inte okej i spritreklam riktad till konsumenter. Det hävdar Konsumentombudsmannen som nu vill ge företaget bakom annonsen böter.


I en annons i tidningen Allt om drycker förra året gör vinimportören Vinunic reklam för vinet Dorthe Barrel Select. Annonsen föreställer en vinflaska och ekplankor och i bakgrunden syns en vinkällare med ekfat.

I en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt hävdar Komsumentombudsmannen, KO, att ekplankorna och vinkällaren utgör "föreställande element" som är förbjudna i alkoholreklam riktad till konsumenter. Enligt alkohollagen får alkoholannonser endast innehålla en återgivning av varan eller råvaror som ingår i varan, en enstaka förpackning eller ett varumärke.

Vinunic har tidigare fått ett förbudsföreläggande från KO efter en vinannons från 2005. Nu anser KO att Vininuc har överträtt föreläggandet och att företaget ska dömas att betala 200.000 kronor i vite.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.