Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Pitchdokumentet ses över

Publicerad: 9 Februari 2009, 08:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Pitchförfarandet fortsätter att vara en het potatis. Nu arbetar Sveriges Annonsörer och Reklamförbundet för att ta fram nya, uppdaterade rekommendationer. "Våra medlemmar uttrycker ganska ofta att de är missnöjda med hur det går till", säger Morgan Öberg, reklamförbundets informationschef.


Enligt en undersökning som Dagens Media gjorde hösten 2007 spenderar en stor svensk reklambyrå upp till 20 miljoner kronor per år på att pitcha. I snitt lägger byråerna mellan 100-500 000 kronor och 200 timmar på varje upphandling. Totalt går omkring 10 procent av all konsulttid åt till upphandlingarna. En genomsnittlig reklambyrå går in i nio pitcher per år och vinner fyra av dem, enligt Dagens Medias granskning. I pengar kostar pitcherna reklambyråerna i snitt mellan 3 och 5 miljoner kronor per år.

Det har länge förts en diskussion mellan Reklamförbundet och Sveriges Annonsörerna om hur pitcherna ska gå till. Fler än hälften av reklambyråerna i undersökningen uppgav att systemet med pitcher är ganska eller mycket dåligt. Annonsörerna kallar in till upphandlingar för lättvindigt, involverar för många byråer och kan när som helst ändra tidsspannet eller till och med uppdraget.

Branschorganisationerna jobbar nu med att se över pitchdokumentet. Under våren hoppas man ha kommit fram med ett nytt.

- Vi ska se om vi behöver förtydliga dokumentet. Från våra medlemmars perspektiv finns det alltid saker man kan göra gällande pitchförfaranden. Våra medlemmar uttrycker ganska ofta att de är missnöjda med hur de går till, säger Morgan Öberg.

Frågan ska bland annat diskuteras i pr-gruppen på ett lunchmöte den 17 februari. Initiativet kommer från båda håll, enligt Morgan Öberg.

- Men det är våra medlemmar som har mest att tjäna på att man följer de riktlinjer man tagit fram, säger han.

Pitchdokumentet är tänkt att gälla för upphandlingar av alla typer av kommunikationsbyråer. Ersättning och antal byråer som ska bjudas in är frågor som är ständigt aktuella.

- Man vill också ha feedback. Om man har lagt ned massa tid och uppdraget går till någon annan vill man veta varför, vad som saknades. Våra medlemmar vill att annonsörerna sköter pitchen på ett schysst sätt, säger Morgan Öberg.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.