Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Piratradioveteran söker24 DAB-licenser

Publicerad: 17 April 2008, 05:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

Det tyska bolaget Starwaves Broadcasting har ansökt om tillstånd för 24 nationella DAB-radiokanaler. "Vi vill ha större mångfald i Sveriges kommersiella radio och utmana SBS och MTG, säger Roy Sandgren, delägare i Starwaves Broadcasting.


DAB-radion för en något slumrande tillvaro i Sverige, men det avskräcker inte Roy Sandgren och Starwaves Broadcasting.

- Vi tror på radiomarknaden i Sverige eftersom det är så dåligt utbud i dag. Vi har sökt 24 nationella DAB-tillstånd och vi tror att vi då får omkring 25 procent av FM-lyssnarna på sikt, en procent per kanal, säger Roy Sandgren och fortsätter:

- Tittar man på tyska marknaden så ökar DAB-radion kraftigt och det gör den även i andra delar av Europa.

Om ansökan går igenom hoppas Roy Sandgren ha verksamheten på banan den 1 januari 2010.

- Vi ska ha olika format i varje kanal, allt från hårdrock till klassiskt. DAB-licenserna är gratis och det kostar ungefär 1 miljon i månaden att driva en kanal. Vi räknar med att gå i vinst inom tolv månader, säger Roy Sandgren.

Enligt Roy Sandgren har Starwaves Broadcasting en större medieaktör i ryggen.

- Starwaves är nystartat och dotterbolag till ett mediebolag som äger radio- och tv-stationer över hela världen. Men det är hemligt vilket bolag det är, säger han.

Entusiasten Roy Sandgren har en lång radiohistoria bakom sig. Redan på 1950-talet var han engagerad i piratradiokanalen Radio Syd.

- Vi sände från en båt i Öresund och jag var väl någon form av allt i allo. Annars har jag jobbat i utlandet med radio, säger han.

Roy Sandgren äger radiofrekvensen 603 AM på Åland och har planer på att utveckla verksamheten där och börja sända digitala AM-sändningar.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.