Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Pirater sprider magasin - läsningen kan vara laglig

Publicerad: 20 Augusti 2008, 04:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

Efter cd-skivor och dvd-filmer är tidningar och magasin nästa sak för piraterna. Och att läsa produkter som lagts ut på nätet är inget brott.


Det är Metro Teknik som skriver om sajten Mygazines, där användarna laddar upp högupplösta tidningar, som Sports Illustrated, Wired, Cosmopolitan, Glamour, och Time.

Sajten, som har fått de amerikanska förlagen att överväga rättsliga åtgärder, lanserades i slutet av juli och har redan över 16.000 användare. Inga svenska tidningar ska ännu finnas på sajten.

Att själv ladda upp tidningar på nätet är olagligt, men att läsa vad andra lagt ut är inget lagbrott, enligt Sanna Wolk, juris doktor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.

- Som användare gör man i princip inget fel om man läser materialet direkt på nätet. Men de som laddar upp tidningarna bryter mot upphovsrätten, säger hon till Metro Teknik.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.