Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Petades från jobb efter debattartiklar

Publicerad: 5 Maj 2011, 14:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:12

JK utreder inte om Gunnar Sandelin petades från presschefsjobb på grund av hans åsikter i ett antal kontroversiella debattartiklar.


Hösten 2010 sökte frilansjournalisten Gunnar Sandelin ett vikariat som pressansvarig på SCB. Efter ett antal intervjuer fick han meddelandet att han var den enda kvarvarande sökanden och att han var på väg att få jobbet – först skulle han bara träffa generaldirektören Stefan Lundgren.

Men strax före mötet fick Gunnar Sandelin veta att han inte längre var aktuell för tjänsten. Detta eftersom Stefan Lundgren inte "kände något förtroende för Gunnar Sandelins sätt att skriva".

Bakgrunden är ett antal debattartiklar som Gunnar Sandelin skrivit. Den kanske mest uppmärksammade publicerades på DN Debatt, med rubriken "Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna".

Enligt Gunnar Sandelin petades han från jobbet på grund av hans åsikter i en känslig fråga - att media skulle tiga om eventuella problem som uppstår i samband med invandring. SCB, å andra sidan, menar att det endast handlar om att generaldirektören inte ansåg att hans texter höll tillräckligt god kvalitet.

Gunnar Sandelin anmälde dock SCB till Justitiekanslern då han ansåg att myndigheten bröt mot principen om yttrandefrihet. I samband med det skrev han en debattartikel i Aftonbladet.

Justitiekanslern konstaterar dock att han endast kan utreda frågor som gäller just yttrandefrihet – inte arbetsrätt. Eftersom det inte står klart att Gunnar Sandelin nekades jobbet på grund av hans åsikter välljer JK att inte vidta några åtgärder.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.