Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Paul Frigyes: "Jag funderar över min identitet"

Publicerad: 15 Februari 2014, 06:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:45

Paul Frigyes kamikazeuppdrag slutade med att Nordstedt nu valt att aldrig ge ut boken om Jan Guillou. För Dagens Media berättar författaren bakom "Höjd över varje misstanke" om en hemsk månad.


Ämnen i artikeln:

Jan Guillou

Det började väldigt bra under trettonhelgen. På söndagen hade Dagens Nyheter publicerat ett långt utdrag ur boken som skulle ge en annan bild av Jan Guillou.

Även Expressen hade fått förhandläsa, och skickade sin Sydafrikanske medarbetare Torbjörn Selander till den ranch där Jan Guillou befann sig tillsammans med hustrun Ann-Marie Skarp för att jaga.

I ett reportage som gick i den gamla skolans kvällstidningsanda ställde Torbjörn Selander uppgifter ur "Höjd över varje misstanke" mot Jan Guillous försvarstal på den afrikanska ranchen.

Hemma i Sverige satt den rutinerade 51-årige journalisten Paul Frigyes och var smånervös.

– Jag var nervös men processen var under kontroll. Expressen hade dragit igång ett så kallat bråk, vilket kan vara väldigt upplyftande. Det var även bra i Dagens Nyheter, och man märkte ett stort intresse kring just de här frågorna runt Jan Guillou, säger Paul Frigyes till Dagens Media.

När trettonhelgen var över hade Jan Guillou rest hem till Sverige. Första riktiga vardagen efter helgerna, den 7 januari, skulle han debattera boken i SVT:s "Gomorron Sverige".

Paul Frigyes:

– Jag fick ett samtal om morgonsoffan. Jag fick höra något om att han skulle visa upp ett betyg. Jag var inte förberedd på den motattack han kom med. Jag tänkte att det skulle räcka om man var öppen och ärlig. Men det gjorde det ju inte.

Det Jan Guillou hade med sig till den direktsända debatten var sitt slutbetyg från internatskolan Solbacka. Paul Frigyes hade i boken hävdat att Jan Guillou fick lämna skolan utan något sådant.

– Betyget blev huvudfråga. Jag hade inget skäl att betvivla det korrekta i det han visade och då förstod jag att det var svårt att vända på det här, säger Frigyes.

Några timmar senare meddelade Norstedts, bokens utgivare, att man drar in upplagan. En dryg månad senare, i torsdags, kallades Paul Frigyes upp på Nordstedts kontor på Riddarholmen. Där fick han beskedet att någon omarbetat upplaga av boken aldrig kommer att ges ut.

– Jag blev förvånad och besviken. Jag uppfattad inte att de ändringar som gjorts var något som ändrade boken i stort.

Om det är så, varför tror du att Nordstedt ändå valde att inte ge ut en omarbetad upplaga?

– Det vågar jag inte spekulera i.

Hur har senaste månaden varit?

– Det har varit jobbigt och tråkigt helt enkelt. En väldig besvikelse. Det handlar inte om boken i sig, det kan jag överleva. Det som känns mest tråkigt är framtiden, jag funderar över min identitet. En dag vaknar man upp och inser att allt inte är som det varit de senaste 20 åren, säger Paul Frigyes.

– Jag har inte riktigt sorterat ut känslorna. Jag går och grubblar och funderar.

Att skriva en bok som visar upp en alternativ sida av Jan Guillou – som denne inte har godkänt – kallar Paul Frigyes för "ett kamikazeuppdrag". Förhoppningen med "Höjd över varje misstanke" var att debattera personen Jan Guillou. Men istället landade det i sakfel och utgivningsstopp. Paul Frigyes medger att han brustit i researchen, och säger att han inte klandrar media för den efterföljande debatten.

– Jag kan ju mediedramaturgin, alla har agerat efter den. Jag har inget att reagera på. Även fast vissa grejer har slagit igenom som inte är korrekta, till exemepl att jag skrivit att han relegerats från skolan. Jag skrev att han stängdes av. Men i det stora hela har alla agerat proffsigt.

– Mediespelet är som det är, och han (Jan Guillou) kan det till punkt och pricka och är en mästare på att gestalta.

Hur påverkar det här dig som journalist?

– Det blir ju en kris, man funderar på hur man ska kunna jobba vidare. Men många säger att det här inte skadar mig som journalist, och att jag som jobbat länge kommer att kunna fortsätta.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:7LuA30KeSJVTaadmKSnwIv" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan Guillou

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.