Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Otto Sjöberg övergav Expressen 115 dagar

Publicerad: 22 Maj 2008, 13:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:48

Missnöjet med Expressens chefredaktör Otto Sjöberg växer. Han anklagas för att sakna kontakt med den dagliga verksamheten på redaktionen.Av 365 dagar har Otto Sjöberg varit frånvarande hela 115 dagar.


Papperstidningens upplaga faller och redaktionen står inför en omfattande omorganisation. Samtidigt finns det ett utbrett missnöje med chefredaktör Otto Sjöbergs sätt att leda tidningen.

Som Dagens Media tidigare har berättat har några av tidningens högsta chefer vid ett möte tillrättavisat Otto Sjöberg, och förklarat att han har missuppfattat stora delar av hur det redaktionella arbetet bedrivs.

Bland annat ska Otto Sjöberg har uttryckt att det förekommer ett omfattande "dubbelarbete" på redaktionen. Det är en beskrivning som flera tunga chefer vänt sig kraftfullt mot.

Otto Sjöberg anklagas framför allt för att vara dåligt uppdaterad om hur arbetet på redaktionen bedrivs, och för att sällan vara på sin arbetsplats.

- Otto har varit extremt frånvarande under det senaste året, säger en uppgiftslämnare på tidningen.

I december 2006 - bara tre dagar efter att Otto Sjöberg fällts för förtal av skådespelaren Mikael Persbrandt - publicerade Expressen återigen felaktiga uppgifter, den gången om dansbandsstjärnan Sven-Erik Magnusson.

Det ledde fram till en kurs i etik för de anställda, samtidigt som Otto Sjöberg ska ha lovat att vara mer närvarande på redaktionen.

Dagens Media har gått igenom samtliga tidningar som Expressen har gett ut det senaste året.

Mellan mars 2007 och mars 2008 har Otto Sjöberg tagit ledigt från sitt jobb som ansvarig utgivare inte mindre än 115 dagar - vilket motsvarar nästan en tredjedel av året, inklusive samtliga helgdagar.

- Även när han jobbar syns han bara någon timme per dag på redaktionen, säger Dagens Medias uppgiftslämnare.

När de felaktiga uppgifterna om Mikael Persbrandt publicerades hade han inte lämnat ifrån sig utgivarskapet - men var trots det på resande fot, och tog inte del av artiklar och rubriker före publiceringen.

Genomgången av vem som varit ansvarig utgivare för Expressen visar att Otto Sjöberg unnat sig en lång sommarsemester, ledigt över jul- och nyårshelgen och vid påsk.

Dessutom har Per-Anders Broberg, som fungerar som tf ansvarig utgivare, vid flera tillfällen fått ta över vid kortare ledigheter under resten av året.

Trots den vikande upplagan under Otto Sjöbergs ledning fortsätter Expressen att gå med vinst, förra året gjorde tidningen ett resultat på 92 miljoner kronor.

Det har också gett Otto Sjöberg en rejäl bonus i lönekuvertet, förra året skattade han för en inkomst på drygt 3,7 miljoner kronor. Bara under de 115 dagar han var ledig tjänade Expressens chefredaktör 1,2 miljoner kronor.

Otto Sjöberg har avböjt att kommentera.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.