Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Oro för personalslakt efter Östergötland-affären

Publicerad: 14 Februari 2008, 14:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

Journalistförbundets klubbordförande på Norrköpings Tidningar berättar om oron för nedskärningar inför samgåendet med Corren. "Det gäller att vara jävligt vaksam", säger Mikael Pihlblad.


Samgåenden i tidningsbranschen brukar betyda att synergieffekter ska hittas. Nu är oron stor att detta ska betyda personalnedskärningar på de båda Norrköpingstidningarna. - Företagsekonomiskt är det säkert en kanonaffär för både NT och Corren. Men från fackets sida måste vi vara vaksamma på hur samgåendet ska gå till, säger Mikael Pihlblad, ordförande för SJFs fackklubb på Norrköpings Tidningar.

Facket har inte fått någon information om hur organisationen ska förändras i och med samgåendet.

- Synergieffekter brukar betyda att personalen drabbas och det är klart att vi är oroliga för det. Just på redaktionerna blir det kanske inte lika illa som på andra avdelningar, till exempel inom administration och ekonomi. Affärsidén är fortfarande att det ska vara två lokala tidningar, inte en regional.

- Jag tror inte att redaktionerna inte kommer att beröras alls, men hur de kommer att påverkas vet jag inte, säger Mikael Pihlblad, som representerar ett sjuttiotal journalister på Norrköpings Tidningar.

Han säger att mycket arbete återstår innan de två bolagen blir ett och att det juridiska samgåendet måste lösas innan den nya organisationen kan lösas.

- Det behöver inte betyda något negativt. Men det gäller att vara jävligt vaksam, sammanfattar Mikael Pihlblad.

På Correns fackklubb har man precis avslutat ett möte där klubbstyrelsen gått igenom vad affären kan innebära.

- Vi ser både nackdelar och fördelar, men vi har inte fått särskilt mycket information förutom att både Corren och NT ska finnas kvar som separata tidningar och det tycker vi är viktigt, Zenaida Hadzimahovic som är ordförande för fackklubben.

Hon tolkar uttalanden från Correns vd Renée Mohlkert som att mycket pekar på att det kommer att bli uppsägningar för att spara.

- Självklart är vi oroliga. Och förmodligen kommer det att bli så eftersom vår vd har sagt att hon inte utesluter personalnedskärningar. Till exempel om det är en presskonferens eller något evenemang i Linköping ska inte båda tidningarna skicka folk. Det ser vi som en nackdel, säger Zenaida Hadzimahovic.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.