Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Olle och Trond ska rentvå Trond - med privatutredning

Publicerad: 2 April 2008, 10:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

Vid sidan av åklagare Malin Palmgrens utredning om mutbrott och bokföringsbrott har tankesmedjan Den nya välfärden inlett en parallell utredning som ska fria Trond Sefastsson. Utredningen sköts av gruppen Mediegranskarna, där Trond Sefastsson själv ingår, med bland andra Fokus frilansare Olle Rossander.


- Vi vill ta fram en vitbok, som vi kan tro på, säger Patrik Engellau, ordförande för tankesmedjan Den nya välfärden, som startat arbetsgruppen "Mediegranskarna".

I den arbetsgruppen ingår förutom Trond Sefastsson själv, Trond Sefastssons gode vän Olle Rossander, tidigare chefredaktör för Affärsvärlden, Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet och Anders Mellbourn, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter.

Deras första uppgift är att vid sidan av den pågående polisutredningenom mutbrott och bokföringsbrott, som leds av åklagare Malin Palmgren, ta fram uppgifter som kan fria Trond Sefastsson från anklagelserna.

- Ja, vi håller på att göra en due diligence, alltså en noggrann genomgång av fakta, en vitbok. Den är inte klar, men den antyder att de där anklagelserna är ganska påhittade, säger Patrik Engellau, och fortsätter:

- Tanken är att starta Mediegranskarna, som en motmakt till medierna, det förutsätter förstås att de där anklagelserna som har framförts mot Trond inte är sanna. Det tror inte jag att de är.

Varför inrättar ni arbetsgruppen Mediegranskarna?

- Jag tror så här, det är nödvändigt att makt balanseras. Det finns ingen motmakt, ingen balanserande makt mot media.

En av de som arbetar med att samla fakta som talar till Trond Sefastssons fördel är hans gode vän Olle Rossander, som också skriver för tidningen Fokus. Bland annat har han kontaktat Aftonbladets reporter Richard Aschberg, och bett om att få ta del av tidningens arbetsmaterial som legat till grund för ett antal artiklar om Trond Sefastsson.

- Ja, eftersom jag tyckte att det som de har visat var väldigt magert, så jag ville ta del av helheten, säger Olle Rossander.

Men varför skulle du få ta del av Aftonbladets interna arbetsmaterial?

- Journalister har en märklig inställning till vad de kan lämna ut. Att underlag som används för journalistiska texter ska undanhållas de som granskar det journalistiska materialet. Precis som akademiker har en skyldighet att kunna redovisa underlag så tycker jag att även att journalister ska kunna leverera underlag.

Varför driver du den här frågan, vad har du för relation till Trond Sefastsson?

- Jag känner Trond sedan mycket lång tid tillbaka, därför har jag inte journalistiskt velat ägna mig åt det här, eftersom jag är kompis med Trond. Det är därför jag inte har velat publicera någonting.

Åklagare Malin Palmgren:

- Utredningen är enligt min bedömning färdig, om ingenting nytt framkommer gör jag bedömningen att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal rörande grovt mutbrott i två fall, samt bokföringsbrott.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.