Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Olika bedömningar iEngla-rapporteringen

Publicerad: 14 April 2008, 07:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

Aftonbladet.se var bland de första svenska medierna att publicera namnet på Englas 42-årige mördare. Expressen hängde på, DN avvaktar medan SvD har gjort olika bedömningar på papper och webb.


Norska VG var i går allra först med att publicera namnet på 42-åringen och runt midnatt valde Aftonbladet.se att publicera, cirka en timme före Expressen.se, enligt dem själva.

- Det var ett förhållandevis lätt beslut. För det första är allmänintresset synnerligen starkt. 42-åringen är misstänkt för och har erkänt två mordfall som båda styrks av i det ena fallet DNA och i det andra att han hjälpte polisen att peka ut var han gömt offret, säger Niklas Bodell, informationschef på Aftonbladet.

Han säger också att det dessutom finns skäl att tro att 42-åringen kommer att dyka upp i andra utredningar.

- Sedan har 42-åringen inga barn och båda hans föräldrar är avlidna, vilket var omständigheter som underlättade publiceringsbeslutet.

Expressens chefredaktör, Otto Sjöberg, anför i stort samma skäl men säger också:

- I det här läget finns heller inte risken för att publiceringen försvårar polisen utredning.

Expressen släpper i dag en extraupplaga med anledning av polisens presskonferens under dagen.

I dagens upplaga av tidningen SvD är 42-åringen namngiven medan webben fortfarande håller inne med namnpubliceringen. Enligt Bo Hedin, chef för SvD Digitala medier, är det ovanligt att tidningen och webben fattar olika beslut om namnpublicering.

- Jag vet inte om det har hänt förut. Men webben skiljer sig från tidningen och det finns alltid en risk att man bestämmer sig för fort. Det går inte att ångra det som skrivs på webben, det är sökbart för all framtid. Jag kände att det var för tidigt att publicera namnet i går, trots att det ju verkade väldigt troligt att 42-åringen var gärningsmannen.

Efter polisens presskonferens i dag kommer Svenska Dagbladet att publicera namnet på 42-åringen även på webben.

- Det här kan vara en av de största kriminalhistorierna i Sverige någonsin. Det känns viktigt att kunna berätta om gärningsmannens liv och vad som ledde fram till detta, och det blir svårt att göra utan att publicera hans namn.

Dagens Nyheter har valt att inte publicera namnet på den gripne mannen.

- Vi följer de pressetiska reglerna och namnger inte personer som är gripna men inte dömda, säger Bengt Falkloo, informationschef på Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har tidigare gjort undantag från den principen. Namnet på Anna Lindhs mördare publicerades innan han var dömd.

- Det gjorde vi eftersom det var Sveriges utrikesminister som var mördat, det var en exceptionell situation. Den här gången publicerar vi inte, av respekt för mannens familj.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.