Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytta före teknik i Sony Ericssons första kampanj

Publicerad: 6 maj 2002, 12:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:16

Nästa måndag startar den första reklamkampanjen med Sony Ericsson som avsändare. Telefonmodellen T68i ska säljas och varumärket Sony Ericsson ska etableras med kampanjen som syns i tv, print, utomhus, butik, bio, internet och genom en serie ännu hemliga insatser.


Ericsson har tidigare beskyllts för att vara alltför tekniska i sina reklamkoncept och det har Sony Ericsson tagit fasta på. Användarnytta är det bärande inslaget i reklamkampanjen som har skapats av Sony Ericssons reklambyrå Bartle Bogle Hegarty, BBH, i London.

- Vi försöker tala mer om hur kul och vilken nytta man kan ha med telefonen istället för att tala om dess tekniska förutsättningar. Det handlar om att exempelvis berätta att telefonen klarar att skicka bilder istället för att säga att den hanterar MMS, säger Cecilia Steenberg, reklamchef Norden, Sony Ericsson.

Nutid är också viktigare än framtid.

- Tanken är att förklara vad du kan göra med telefonen. Och vad som faktiskt är möjligt idag. Framtiden kanske kittlar men när du ska köpa en telefon idag är du mer intresserad av vad den kan göra just nu, säger Tor Esben Andresen, marknadsdirektör Norden, Sony Ericsson.

Sony Ericsson vill inte definiera huruvida kampanjen fyller en säljdrivande eller varumärkesbyggande funktion. Den ska göra både, enligt Cecilia Steenberg.

Tv- och bioreklamen består av ett antal filmer som beskriver de olika färdigheter som T68i har. Filmerna inleds med bilder på Sony Ericssons så kallade liquid identity, här i form av en rörlig variant av företagets grafiska identitet. Därefter visas telefonen och en pålagd röst talar om den aktuella färdigheten.

Till att börja med sänds 20-sekundersspotar i TV3 och Kanal 5. Att Sony Ericsson utelämnat TV4 beror på att målgruppen finns i de andra kanalerna, enligt Cecilia Steenberg.

- Målgruppen är modiga och sociala personer, som vill testa nya saker och som inte bara sitter hemma utan är ute och talar med sina vänner om vad de upplevt, säger Tor Esben Andresen.

Samma urvalsprocess har gjorts för printmediet. Här ska Sony Ericsson använda livsstilstidningar, till exempel Elle och Café. Dagespressen utelämnas då återförsäljarnas annonsering får stå för exponeringen där.

Budkskapen i printannonseringen är exempelvis "Fånga ögonblicket" - som beskriver möjligheten att ta en bild med telefonen. Och "Vad sägs?" - som beskriver möjligheten att dela med sig av bilderna. Liknande budskap ska synas i utomhusreklamen och i de samarbeten som ska exponera kampanjen på internet.

Kampanjen startar i alla medier samtidigt. Butiksmediet får en framskjuten roll och ett komplett butiksmaterial ska finnas hos återförsäljarna. Dessutom har Sony Ericsson ett butiksteam som är ute och hjälper butiker att sätta upp materialet samt utbildar personalen på produkterna.

Hur mycket kampanjen kostar vill Sony Ericsson inte svara på.

- Det är vår största och viktigaste kampanj i år, säger Tor Esben Andresen.

Mediekampanjen ska också kompletteras med vad Cecilia Steenberg kallar för "händelser". Hon vill inte definera insatserna som event och inte heller beskriva deras funktion ytterligare.

I medierna har det tidigare talats om att Sony Ericsson är försenade i sitt marknadsföringsarbete, uppgifter som Cecilia Steenberg dementerar.

- När vi startar nästa måndag är vi prick på schemat, säger hon.

Kampanjen är placerad av Mediaedge Cia och ansvarig för adaptionen av BBHs material är action marketing-byrån Locomotiv.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev