Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Niklas Svensson JK-anmäld för brott mot källskyddet

Publicerad: 19 Januari 2007, 16:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Tidigare Expressenreportern och bloggaren Niklas Svensson har JK-anmälts för brott mot källskyddet. Enligt anmälan till JK ska Svensson har röjt en källa i ett av sina blogginlägg. "Det är en absurd anklagelse från en sjuk människa, säger Niklas Svensson.


Anmälan nådde JK sent på fredagseftermiddagen.

- Anmälan är väldigt löst formulerad. Vi har fört diskussioner om huruvidadet är något som JK kan pröva, säger Håkan Rustand.

Inlägget som har blivit anmält handlar om tidigare justitieminister Thomas Bodströms hemmaförhållanden under tiden som minister.

"Det snackas om att Thomas Bodström var extremt dålig på atthämta på dagis under sin tid som justitieminister. Frugan, som är lärarinna,ska vid flera tillfällen ha beklagat sig inför arbetskamrater", står det skrivet i det anmälda inlägget.

Snart efter publiceringen tog Niklas Svensson bort frasen "inför arbetskamrater" efter en önskan från anmälaren.

- Den här kvinnan var väldigt upprörd, och menar i sin anmälan att ettblogginlägg var formulerat så att det gick att identifiera henne som källa, det ärdärför hon har gjort anmälan om brott mot källskyddet, säger Håkan Rustand.

Enligt JK är det första gången som den här typen av anmälan kommer in mot en blogg.

- Såvitt jag vet har aldrig en anmälan om brott mot källskyddet mot enblogg prövats tidigare. Men enligt min bedömning är det ett JK-ärende, även om det inte har lottats på någon ännu, säger Daniel Kjellgren, byråchef på JK.

Det är dock ännu inte är klart om huruvida ärendet kommer att behandlas av JK.

Niklas Svensson, som också arbetar som nyhetschef för tidningen Metro, själv säger att han inte kommer att ägna anmälan speciellt mycket eftertanke.

- Det är en absurd anklagelse från en sjuk människa. Jag har väldigt svårt att ta anmälan på allvar och kommer inte att behöva agera i saken, säger Niklas Svensson.

Erik U:son Dahlström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.