Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Niklas Ekdal om chefsjobbet: Det kreativa får man göra på fritiden

Publicerad: 19 Augusti 2008, 06:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

Niklas Ekdal tycker att han fick för lite kreativt utrymme som chef. Nu analyserar han chefers situation på Karin Eder-Ekman, PM Nilsson och Leo Lagercrantz blogg.


En anledning till att Niklas Ekdal nu lämnar sin plats på DN är att de administrativa arbetsuppgifterna tar för stort utrymme. Han är inne i en mer kreativ fas i livet och känner att han kan bejaka den mer som frilansare.

Niklas Ekdal ser en trend och har på redaktörerna på Newsmills, Karin Eder-Ekman, PM Nilsson och Leo Lagercrantz, begäran analyserat fenomenet på deras blogg.

Där ger han också exempel på fler avhoppare: DN:s tidigare chefredaktör Jan Wifstrand, Sydsvenskans då politiske chefredaktör Per T Ohlsson, Aftonbladets Helle Klein, SvD:s kulturchef Carl Otto Werkelid och debattredaktör Steve Sem-Sandberg, PM Nilsson och Leo Lagercrantz på Expressen.

- Större delen av arbetsdagen upptas av att administrera och att ta hand om personalen, den kreativa kvalitén blir då lidande. Chefsjobbet blir en form av värnplikt där man inte hinner med att göra det man en gång började jobba som. Man måste liksom sluta sitt jobb för att kunna göra sitt jobb, säger Niklas Ekdal.

En bov i dramat anser han vara den ständiga tillgängligheten.

- Det blir helt enkelt lättare att kontakta chefen hela tiden och många hinner då inte med så mycket annat under arbetsdagen. Det kreativa får man göra på fritiden.

Han tycker att problemet måste uppmärksammas och att det är viktigt att ledningen ser chefens behov av kreativt utrymme.

Helena Engelbrecht

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.