Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Newsmill kraschar när Liza Marklund slår tillbaka

Publicerad: 12 Januari 2009, 07:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Författaren Liza Marklund svarar nu på kritiken mot sin bok "Gömda", i en artikel på Bonniers debattsajt Newsmill. Då havererar sajten på grund av trycket. "Det small till så in i djävulen", säger Newsmills Leo Lagercrantz.


Dagens Media har i flera artikar berättat om bråket om Liza Marklunds bok "Gömda". Men förutom i en intervju med den egna tidningen Expressen har Liza Marklund inte velat kommentera debatten om hennes bästsäljare "Gömda". Men i dag ger hon sin syn på saken, i en 15.000 tecken lång artikel på Bonnier-finansierade sajten Newsmill.

"Gömda" och "Asyl" är böcker som enligt Liza Marklund ingår i ett "uttalat politiskt projekt". Hon ville ge en av alla misshandlade kvinnor i Sverige en möjlighet att berätta till punkt, vilket inte gick att göra inom traditionella journalistiska ramar. Istället föddes tanken på en bok, som hon kallar för dokumentär roman.

"Piratförlaget har alltid sålt in boken till bokhandeln såsom ett skönlitterärt verk, aldrig som en biografi eller en reportagebok. Branschen har också alltid behandlat båda böckerna som dokumentärromaner och alltid redovisat försäljningssiffrorna på listan över skönlitterära böcker, aldrig på fackbokslistan", skriver Liza Marklund.

Hon menar att det hade varit mer korrekt att skriva "bygger på en sann historia" snarare än "en sann historia" på "Gömdas" omslag.

"Av all den kritik som framförts är detta den jag har tagit till mig"…Om människor har uppfattat att "Gömda" och "Asyl" är korrekta ner i minsta detalj, då känner de sig förstås lurade. Jag är uppriktigt ledsen för detta".

Hon skriver också att hon förändrat uppgifter i boken för att skydda sina källor men att hon inte kan gå in på detaljer eftersom hon då riskerar att röja dem.

"Jag kan alltså varken bekräfta eller förneka att personerna som yttrar sig i frilansjournalistens Monica Antonssons reportagebok "Mia - sanningen om Gömda" uttalar sig om rätt personer".

Monica Antonsson och hennes allierade i bloggosfären har länge hävdat att etablerade medier har ignorerat debatten om böckerna. Till exempel blev det internt bråk på TV4 efter att ansvarige utgivaren ställde ett reportage om boken. Men Liza Marklund håller inte med om att Monica Antonssons bok ska ha gått de stora redaktionerna förbi. Tvärtom.

Expressen, Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, samt ett 20-tal andra tidningar och sajter, som alla listas på Newsmill, har bevakat kritiken, skriver hon.

I helgen recenserade Aftonbladet Monica Antonssons bok medan Expressens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz gick hårt åt Liza Marklund på ledarsidan.

"Få, om ens någon, annan faktabok har fått sådan enorm uppmärksamhet som Monica Antonssons under år 2008", skriver Liza Marklund.

Liza Marklunds försvarstal har uppenbarligen lockat många besökare till Newsmill. Sajten ligger för närvarande nere.

- Det är ett fruktansvärt tryck nu, vi har fördubblat vår serverkapacitet men det räcker inte. Det small till så in i djävulen, säger Leo Lagercrantz, redaktionschef på Newsmill.

Vet man hur många som besökt sajten?

- Nä, det sa bara pang. Jag vågar inte spekulera i hur många det kan röra sig om.

Hur kommer det sig att hon skriver hos er?

- Det var Liza Marklunds presstalesman som kontaktade mig igår och sa att hon hade skrivit en text som hon gärna ville publicera hos oss.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.