Nyheter
Nakna kroppar ska locka till klamydiatest
Publicerad: 12 september 2008, 03:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40
Genom att annonsera i medier med stor manlig publik hoppas arrangörerna till Klamydiamåndagen att i år få fler killar att testa sig.
HE
Helena Engelbrecht
Just nu är Lafa - enheten för sexualitet och hälsa, samt Sesam (sex och samlevnadsmottagningarna) inom Stockholms läns landsting aktuella med en massiv reklamkampanj. Runt om i Stockholms kollektivtrafik syns sedan ett par veckor tillbaka 2000 gröna affischer med nakna kroppar på som formar orden - Glömde du kondomen i somras?
Reklamen syns också i Aftonbladet, Stockholm City och Stockholms universitets studenttidning Gaudeamus, samt på Svenskafans.com. Den hörs även i radiokanalerna Energy, Bandit och Rix fm.
- Hittills har majoriteten av dem som testat sig på klamydiamåndagen varit tjejer. I år hoppas vi nå fler killar. Det gör vi genom att annonsera på svenskafans.com och i Bandit, säger Robert Pantzar, informatör på Lafa.
På måndag den 15 september kan, för sjätte året i rad, alla som har haft oskyddad sex testa sig på 106 olika mottagningar i Stockholms län utan att boka tid innan. Syftet med kampanjen är att uppmana till kondomanvändande, öka kunskapen både hos allmänheten och personalen, och givetvis att så många som möjligt ska passa på att testa sig.
Klamydiamåndagens kostnadseffektivitet har enligt en analys gjord på Karolinska institutet visat sig vara hög. Tidigare fem år har också patientenkäter gjorts. Dessa visar att medvetenheten när det gäller klamydia har ökat. Förra året svarade 90 procent att de tyckte att klamydia var en allvarlig infektion, till skillnad från 2004, då 60 procent angav att de inte tyckte klamydia var något allvarligt.
Lafa och Sesam samarbetar sedan många år med reklambyrån Ester Stockholm som ligger bakom även denna kampanj. Kampanjen har sett likadan ut de senaste tre åren.
- Vi fastnade för utformningen för att den inte är moraliserande och att den är fri från kulturella och sociala associationer. Budskapet är enkelt. Affischerna är så pass populära att folk plockar ner dem för att spara, säger Marta Hansson Bocangel, barnmorska på enheten för sexualitet och hälsa, Stockholms läns landsting.