Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Motstridiga uppgifter om "rasande" kulturminister

Publicerad: 21 maj 2002, 13:32
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:15

Konstitutionsutskottet (KU) konstaterar att det inte går att säga huruvida kulturminister Marita Ulvskog utövade påtryckningar på utredaren Håkan Lavén, när han skulle utreda skydd för barn mot olämpligt programinnehåll. Detta framkom i KU i dag.


Radio och tv-verket lämnade i oktober 2001 över delbetänkandet "Skydd av barn mot olämpligt programinnehåll inom ramen för radio- och tv- lagen" till Marita Ulvskog. Utredningen konstaterade att det gällande skyddet var tillräckligt och att lagen inte behövde skärpas. Tidigare hade kulturdepartementet informerats om att ingen lagförändring var aktuell.

Den 5 oktober blev utredaren Håkan Lavén uppringd av Kerstin Persdotter, chef för medieenheten på kulturdepartementet. Enligt Håkan Lavén, som idag förhördes i KU, ska hon ha sagt att kulturminister Marita Ulvskog blev "rasande för att inget lagförslag hade lagts fram".

Håkan Lavén uppfattade det som om Kerstin Persdotter ringde på uppdrag av kulturministern och att syftet var att få honom att ändra ståndpunkt i utredningen. Håkan Lavén begärde att få sluta på grund av:

* att det kändes kränkande att höra att kulturministern hade blivit rasande utan att själv ta kontakt med honom

* att han tyckte det var konstitutionellt "utomordentligt tveksamt" att departementet skulle styra utredningen.

I KU-förhör säger Marita Ulvskog att hon inte blev rasande och inte har gett någon medarbetare i uppdrag att utöva påtryckningar på Håkan Lavén. Hon konstaterar att Håkan Lavén valt att sluta utan att "anta erbjudandet om ett samtal med henne för att klargöra förhållandena ytterligare".

I dag konstaterade KU att det föreligger "motstridiga uppgifter" om Håkan Lavéns kontakter med kulturdepartementet. Någon ytterligare åtgärd från KU är inte att vänta.

KU påpekar dock betydelsen av att "arbetet inom det statliga kommittéväsendet präglas av hög kvalitet och integritet".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev