Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Moderna Tider är ute på svag is"

Publicerad: 3 april 2002, 11:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:16

Moderna Tider gör fel som säljer annonsutrymme till alkoholproducenter. Det hävdade socialminister Lars Engqvist vid en debatt i Riksdagen i går.


Enligt socialministern gör Moderna Tider en "egen tolkning av rättsläget" och "är ute på lite svag is", när tidningen väljer att publicera reklamen före marknadsdomstolens (högsta instansens) utslag i det prejudicerande fallet med alkoholreklam i tidningen Gourmet.

Det var i en så kallad interpellationsdebatt i Riksdagen i går som socialministern ställdes till svars i frågan av moderaternas Anna Kinberg. Frågan om reklam för alkohol ska tillåtas i Sverige har aktualiserats sedan Stockholms tingsrätt nyligen beslutade att gå på tidningen Gourmets linje. Enligt Lars Engqvist ska domen dock inte ses som ett underkännande av det svenska förbudet.

- Innan marknadsdomstolen slutligen avgjort målet finns det enligt min mening inte skäl att vidta några åtgärder, sade han vid debatten.

Anna Kinberg tycker att regeringens restriktiva politik är hyckleri, eftersom alkoholreklam redan förekommer vid exempelvis eventmarknadsföring och eftersom det redan "bedrivs en rätt ymnig alkoholinformation på redaktionell plats". Därför frågade hon socialministern om han vid ett friande utslag i marknadsdomstolen skulle kunna tänka sig att se över lagstiftningen i alkoholreklam.

- Exakt hur det skulle se ut i den mån vi skulle få ett konstaterande av att vi behöver se över lagstiftningen kan vi återkomma till, men det är alldeles självklart att Sverige ska ha ett strikt regelverk när det gäller kommersiell annonsering för alkohol, svarade socialministern.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.