Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Modekedjorna som vill gasa sig ur krisen

Publicerad: 22 Januari 2009, 05:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:23

Klädförsäljningen i Sverige minskar. Medan Polarn o Pyret möter krisen med mindre mediebudget biter Gina Tricot och Kappahl tillbaka med ökat reklamtryck.


Svensk Handels så kallade blixtindex för helåret 2008 visar att klädförsäljningen och skoförsäljningen minskade med runt 4,5 procent förra året. Samtidigt började rean rekordtidigt inför julen.

Modekedjorna rustar nu för att möta krisen.

KappAhls marknadschef Meta Ågren säger att hon ser lågkonjunkturen som en möjlighet att ta andelar.

- Vårt reklamtryck är oförändrat, men vi ser att vi har möjlighet att öka vår share-of-voice när andra aktörer väljer att dra ned. Kappahls strategi bygger på expansion under de kommande åren, säger hon.

Anser du att klädkedjorna kan "köpa sig ur" krisen, dvs öka marknadsinvesteringarna, eller är det läge att hålla i pengarna?

- Både och, vi tittar ständigt på våra kostnader och försöker finna sätt att kommunicera mer effektivt och det är klart att det blir ännu mer aktuellt i ett sådant här läge, samtidigt som vi också ser möjligheter just nu att nå fler kunder somkanske inte tidigare varit attraherade av vårt erbjudande, säger Meta Ågren.

Även Gina Tricot går på offensiven. Marknadschefen Victor Appelqvist säger att bolaget känner av nedgång, precis som sina konkurrenter, men tror samtidigt att de kommer klara den bättre.

- Vi riktar oss till en tunnare plånbok än de flesta av våra konkurrenter, vilket är tacksamt i kärva tider. Jag tror att vårt erbjudande värderashögre i krisen än de kedjor som befinner sig i mediumsegmentet, prismässigt, säger han.

Gina Tricot ska vara offensiva och försöka ta andelar med sitt lägre pris, säger han.

- Vi lägger en fast procent av vår omsättning på marknadsföring, och eftersom vi satsar på att ta marknadsandelar så ökar också marknadsföringsbudgeten, säger han.

Gina Tricot har varit konsekventa i sin marknadsföring och under många år använt den norska modellen Pernille Holmboe som dansar fram företagets produkterbjudanden. Victor Appelqvist ser ingen anledning att förändra kommunikationen på grund av krisen.

- Vi har skaffat oss en väldigt stark position i de kanaler där vi syns och det vore dumt att ändra på det nu. Vi ska tackla nedgången på samma sätt som vi tacklat uppgången.

Polarn o Pyret räknar med att branschen backar även i år och drar väljer att dra ner på marknadsföringsbudgeten. Cirka 10 procent ska kapas, vilket bland annatgör att tv får mindre pengar. Istället ska kedjan satsa på att bygga lojalitet och jobba mer mot kundklubben med hjälp av dr och e-postutskick.

- Det är viktigt att behålla lojaliteten i en konjunkturnedgång. Vi håller på att utveckla kundklubben för att till exempel hitta bättre erbjudanden och utveckla den mot de som inte är så aktiva, säger Åsa Bergendorf Olsson, marknadschef på Polarn o Pyret.

Johan Hallin, marknadschef på Lindex, är företagen om sina planer.

- Det jag kan säga är att vi får bevaka läget inte dag för dag, men säsong för säsong. Man får vara beredd att göra förändringar beroende på hur marknaden utvecklas, säger han.

Kommer ni att förändra uttrycket i reklamen?

- Mode, vilket är det vi marknadsför, kommer fortfarande att funka. Den trend man kan se generellt sett om man tittar på julen så var det mycket mer aggressivt i år. Det är mycket mer rabatter och priser i kommunikationen.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.