Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Ministern fick äta upp sina ord"

Publicerad: 22 April 2012, 06:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:25

Könsstympningstårtan, rättegången mot Breivik, fusk med tittarsiffror och lite väder – många tunga ämnen i veckans söndagspanel.


Ämnen i artikeln:

Gröna LundAnders Behring BreivikIUMFredrik ReinfeldtTV4

Nikolina Gorupec, creative media manager, IUM

Kultur- och medieminister Lena Adelsohn Liljeroth har fått ta emot hård kritik efter könsstympningstårtan. Är kritiken berättigad – eller måste konst, som ministern säger, kunna få provocera?

– Ja, hon fick verkligen äta upp sina egna ord. Det jag tror upprör många, inklusive mig, är hennes reaktion när hon skär i "konstverket". Hon skrattar glatt på fotona och verkar inte se allvaret i situationen.  En annan intressant aspekt i detta är att hon tagit ståndpunkt om vad som ska betraktas som konst. För även om hon i debatterna hävdar att konst ska provocera och ställa obekväma frågor minns jag att hon var ytterst upprörd över Konstfacks ledning när de stöttade Anna Odell.

Medierna har valt att inte sända Anders Behring Breiviks försvarstal. Rätt eller fel – vad tycker du?

– Rätt av respekt för offren.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Att TV4 kryper till korset och erkänner att de medvetet överdrivit TV4 News tittarsiffror.

 

 Jesper Börjesson, programledare Nyhetsmorgon tv4

Kultur- och medieminister Lena Adelsohn Liljeroth har fått ta emot hård kritik efter könsstympningstårtan. Är kritiken berättigad – eller måste konst, som ministern säger, kunna få provocera?

– En av konstens uppgifter är ju just att provocera. Konstnärer har ju en otroligt viktig uppgift där. Svårt att säga om kulturministern skulle gått dit eller inte. Kände hon till hur tårtan såg ut och visste hon att den skulle börja skrika? Jag har ingen aning men det är kanske inte så lätt att backa i ett läge med massor av fotografer, åskådare och journalister.

Medierna har valt att inte sända Anders Behring Breiviks försvarstal. Rätt eller fel – vad tycker du?

– Jag är väldigt tveksam måste jag säga. Det är ju horribla saker Breivik säger och man måste ta hänsyn till de drabbade och deras anhöriga.

– Samtidigt tycker jag det är av yttersta vikt att få höra hans berättelse. Men det här är ett unikt fall och en av de största rättsprocesserna i modern tid. Svår nöt att knäcka.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Nästa vecka skulle jag vilja se en riktigt lång artikel om trummisarnas trummis, Levon Helm , som dog i torsdags 71 år gammal. Han spelade och sjöng i ett av världens viktigaste band genom tiderna, The Band.Han satt på ett sväng, en grace och en stil som få andra. Han hyllas nu av sin kompis Bob Dylan med orden "one of the last true great spirits of my or any other generation".

– Jag vill dessutom se en artikel om hur stressade statsminister Reinfeldt och hans innersta kärna egentligen är. Ny partisekreterare i fredags och jobben pekas ut som den viktigaste frågan. Samtidigt far sossarna fram som en raket i opinionen och debatten.

Kicki Kollstedt, marknadschef Gröna Lund

Kultur- och medieminister Lena Adelsohn Liljeroth har fått ta emot hård kritik efter könsstympningstårtan. Är kritiken berättigad - eller måste konst, som ministern säger, kunna få provocera?

– Jag tycker absolut att konst måste få kunna provocera. Det har den gjort i alla tider. Förstår dock att det kan kännas stötande och upprörande när den görs i den här formen. Svår balansgång.

Medierna har valt att inte sända  Anders Behring Breiviks försvarstal. Rätt eller fel – vad tycker du?

– Jättesvår fråga tycker jag. Diskuterat den fram och tillbaka i alla möjliga sammanhang och egentligen inte kommit fram till något. Jag vet inte.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Jag vill läsa om att solen och värmen kommit till Stockholm för att stanna. Vi har premiär på lördag 28 april och vädret betyder väldigt mycket!

Rebecka Lindberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.