Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mindre sponsring i SVT

Publicerad: 4 juni 2009, 05:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Högst 20 sponsrade evenemang per år ska få sändas i SVT. Det står klart när Public Service-propositionen i dag presenteras, som även innehåller glada nyhter för produktionsbolagen.


Public Service-utredaren Rose-Marie Frebran gav SVT kritik för att man inte följer den restriktiva hållning till sponsring som är förenligt med Public Service-uppdraget. Under 2007 sändes ett 50-tal sponsrade evenemang i SVT, vilket var mer än dubbelt så många som det borde vara, enligt Frebrans utredning.

När kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth idag presenterar regeringens proposition om public services framtida uppdrag står det klart att regeringen har gått på Frebrans linje i sponsringsfrågan:

"Vi skärper bestämmelserna för direkt sponsring i SVT och föreslår att maximalt 20 evenemang per år ska få sponsras. Det är viktigt för programbolagens trovärdighet att programmen är fria från reklam och att produktionernas oberoende inte ska kunna ifrågasättas", skriver Lena Adelsohn Liljeroth på DN Debatt, där huvuddragen i propositionen presenteras.

Som Dagensmedia.se tidigare idag berättat finns det ett utbrett missnöje från produktionsbolagen mot SVT som inköpare.

Regeringen vill nu göra det lättare för Public Service-bolagen att köpa material från produktionsbolag.

"I dag är inköp av externa produktioner dyrare än att producera i egen regi på grund av momsregler. Det vill vi förändra. Ekonomistyrningsverket har tagit fram förslag på alternativa modeller för kompensation för ingående moms. Besked kommer i budgetpropositionen i höst.", skriver kulturministern på DN Debatt.

200 miljoner kronor extra ska skjutas ges Public Service-bolagen under 2010 genom en extra hög uppräkning av medelstilldelningen på tre procent. Därefter ska uppräkningen ligga på 2 procent per år. Totalt ska SVT, SR och UR få drygt 6,7 miljarder kronor direkt från rundradiokontot 2010

Riksdagen ska behandla propositionen i höst och därefter kommer både sändningstillstånd och anslagsvillkor att beslutas av regeringen före årsskiftet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.