Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Metros stortabbe - tiodubblade körförbuden i toppnyhet

Publicerad: 25 Februari 2008, 14:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

Dagens Metro toppar med en nyhet om att bilprovningen rasar mot farliga bussar. Enligt artikeln fick 150 tunga bussar körförbud förra året. Men det är fel, bara 0,1 procent av de 13.599 testade bussarna fick körförbud, det vill säga 13,6 stycken.


Metro har tittat på bilprovningens statistik över tunga bussar från förra året. Enligt statistiken besiktigades under året 13.599 tunga bussar. 0,1 procent fick körförbud, det vill säga 13,6 bussar. Enligt Metros artikel handlar det om 150 bussar.

- I praktiken var det 16 tunga bussar som fick körförbud 2007, det är 0,1 procent och sedan några decimaler till, säger Gunnar Högberg, utredare på Bilprovningen.

Per Gunne, chefredaktör på Metro, bekräftar misstaget.

- I reporterns scoop-iver har en decimal hamnat snett. Därmed har siffrorna om körförbuden blivit fel. Men artikelns vinkel om att 53 procent av bussarna underkänns är korrekt. Misstaget är beklagligt och genant. Vi har rättat felat på nätet och givetvis har vi en rättelse i morgondagens tidning, säger Per Gunne.

Metro har också tittat på statistiken för bara Stockholms län. Här har 2613 bussar besiktigats och 0,2 procent fått körförbud, något Metro får till 50 bussar. Den korrekta siffran är 5. Enligt Gunnar Högberg ligger antalet körförbud i linje med tidigare år.

- Det är varken en förbättring eller en försämring jämfört med 2006 utan körförbuden ligger kvar på ungefär samma nivå.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.