Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Metronomechefen krävs på skattetillägg

Publicerad: 7 maj 2009, 06:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

Skatteverket drar den tidigare Metronome-vd:n Ingemar Olsson inför Kammarrätten. Saken gäller skattetillägg för miljonbelopp i kölvattnet av Metronomehärvan.


Den tidigare vd:n för Metronome Film & Television, Ingemar Olsson, fastnade i Skatteverkets nät sedan det upptäckts att han och andra personer i ledande ställning inom koncernen under flera år låtit bolaget betala privata levnadsomkostnader.

Dagens Media har i flera artiklar berättar om Tobias Bringholm, som åtalats för grovt försvårande av skattekontroll, efter sommaren kommer huvudförhandling att hållas. Privata renoveringar, lyxresor och andra privata utlägg gömdes, enligt polisens förundersökning, undan i Metronomes bokföring under posten "Fiskar och bananer". Men Bringholm var inte ensam.

Ingemar Olsson var en av de tre Metronomechefer som gjorde upp i godo med ägarbolaget Schibsted. Men han ligger fortfarande i tvist med Skatteverket.

Den 11 februari 2007 skickade Metronome, efter att de tidigare chefernas fiffel upptäckts, ett brev till Skatteverket, en så kallad självrättelse, där de begärde omprövning av taxeringen gällande Metronome och två dotterbolag i koncernen.

Senare skickade även Ingemar Olsson en skrivelse om sin egen taxering. Han ville då skatta för för förmånerna han tillskansat sig.

Skatteverket köper dock inte att Olsson gjorde detta med rent uppsåt, och påförde därför Ingemar Olsson en straffavgift, så kallat skattetillägg.

"Skatteverket finner /…/ att det får anses mycket sannolikt att tro att IO, redan vid tidpunkten då han först uppmärksammat Skatteverket på de oriktiga uppgifterna, haft kännedom om Metronomes utredning och syftet med denna. IO har vid sådana förhållanden haft anledning att tro att Skatteverket skulle komma att upptäcka de oriktiga uppgifterna", skriver Skatteverket.

Ingemar Olsson överklagade Skatteverkets beslut, och fick tidigare i vår rätt i Länsrätten. Skatteverket tar nu saken vidare och vill att Kammarrätten river upp Länsrättens domar och påför Ingemar Olsson skattetillägg för 2002 - 2005 års taxeringar.

Sammanlagt gäller det 3,6 miljoner kronor som Ingemar Olssons inkomst av tjänst har höjts med. Skatteverket vill påföra Ingemar Olsson det maximala skattetillägget om 40 procent av av den skatt som belöper på det beloppet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.