Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Metronome köper Stockholm-Köpenhamn för 60 miljoner

Publicerad: 15 Maj 2007, 08:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:05

Metronome köper produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn, som ägs av bland andra Fredrik Wikingsson och Filip Hammar.


Den nordiska tv-jätten Metronome, med en omsättning 2006 på över en miljard kronor, behöver göra två saker: öka den ytterst blygsamma lönsamheten, och förstärka sig inom underhållning, och då framförallt humor.

När bolaget nu köper Stockholm-Köpenhamn, med Kanal 5-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, tar bolaget ett stort kliv framåt vad gäller den senare punkten.

Dessutom knyts TV4-starka Metronome närmare Kanal 5, som är Stockholm-Köpenhamns kanske största kund.

- Jättebra. Sketkul. Superbra, säger Metronomes vd Mats Alders om affären.

- Stockholm-Köpenhamn kompletterar oss mycket bra. För oss är det viktigt att befärsta och stärka oss som Nordens största koncern av kreatörsdrivna produktionsbolag.

Stockholm-Köpenhamn ägdes fram till nu av grundarna Henrik Bastin och Thomas Lindgren, samt av Fredrik Wikingsson, Filip Hammar, André Linschooten och Martin Persson.

Under 2006 omsatte Stockholm-Köpenhamn 71 miljoner kronor, vilket kan jämföras med cirka 30 miljoner kronor bara två år tidigare.

Metronome betalar 60 miljoner kronor för Stockholm-Köpenhamn. Och vd Mats Alders säger sig vara nöjd med köpeskillingen.

- Den är helt acceptabel med tanke på vad vi får. Jag tror att bägge parter är överens om att värdet är rätt, säger Mats Alders.

Stockholm-Köpenhamn har varit ute för försäljning under en längre tid. Ägarna har fört diskussioner med flera tänkbara köpare, men till slut föll valet på Metronome.

- När vi presenterade våra idéer tyckte de att det lät väldigt intressant. Och Filip och Fredrik ville verkligen göra det här, och det känns skitbra, säger Mats Alders.

Stockholm-Köpenhamn, som ska fortsätta att arbeta precis som tidigare, flyttar nu in i Metronomes lokaler i Frihamnen utanför Stockholm.

Under Dagens Medias besök frågade Fredrik Wikingsson Metronomes tv-chef Michael Porseryd var han skulle sitta.

- Ditåt, pekade Michael Porseryd, som så sent som i går förnekade för Dagens Media att Metronome skulle köpa Stockholm-Köpenhamn.

Henrik Bastin valde en annan taktik - att inte svara i telefon.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.