tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Metallica ställer in intervju efter sågning

Publicerad: 11 september 2008, 13:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Sydsvenskans recensent sågade Metallicas nya album. Då ställde skivbolaget Universal Music in tidningens inbokade intervju med världsstjärnorna i Metallica. "Det är tråkigt för våra läsare", säger Maria G Francke, nöjeschef på Sydsvenskan.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


I dag skulle Sydsvenskan ha genomfört en intervju med Metallica, ett av världens största hårdrocksband, som just nu gör promotion för nya plattan Death Magnetic.

Death Magnetic. Men efter att Metallicas skivbolag Universal Music läst Jonn Jeppssons recension i gårdagens tidning lät de meddela att det inte blir någon intervju.

- Det stämmer och det är ingen tvekan om att det beror på den recension vi publicerat, säger Maria G Francke, nöjeschef på Sydsvenskan.

Det som fick Universal Music att ilskna till var att Jonn Jeppsson i sin recension hänvisade till en bootlegversion av skivan, där någon hade kapat låtarnas längd:

"Via en hemsida som har ett sjörövarskepp som logotyp hittade jag ett lika konkret som inspirerande bevis för att James, Kirk, Rob och Lars inte kan skilja lax från potatis i sin egen musik: en torrent med namnet 'Death Magnetic: Better, Shorter, Cut', där någon händig typ har trimmat bort mellan en och fyra minuter per sång. När låtarna väl räddats ur sina fatsuits … är de inte bara bländande precisa och intensiva. De motsvarar förväntningarna på allvar."

Maria G Francke säger att hon kan förstå att Universal Music inte uppskattade texten.

- Men vår uppgift som tidning är inte att göra skivbolagen glada utan att göra bra journalistik. Jag tycker att det var bra och kreativ research, säger hon och fortsätter:

- Vi tar dock detta på fullt allvar och ska ta fram en policy för hur vi ska förhålla oss till problematiken kring nedladdat material.

Metallica har gjort sig kända som notoriska nedladdningshatare när de under 2000-talets början förde en bitter kamp mot fildelningssajten Napster.

Charlie Åberg på Universal Music, som gav beskedet om att intervjun var inställd, vill inte kommentera varför de valde att snuva Sydsvenskan på rockstjärnorna.

- Jag kan bara bekräfta att det stämmer. Det är en person som olagligt har laddat ned skivan, dessutom ändrat artistens verk och sedan lagt upp den på Pirate Bay. Den har recensenten laddat ned och via sin text förklarat att det är den version som kommer att gälla för honom.

Dagens Media har sökt Per Sundin, vd för Universal Music i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev