Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mentor Communications sparkade säljchef – stäms av Unionen

Publicerad: 18 december 2014, 08:38
Uppdaterad: 28 april 2016, 13:42

Mentor Communications hävdar att säljchefen misskött sig kraftigt.


Ämnen i artikeln:

Unionen

Mentor Communications samt arbetsgivarorganisationen Medieföretagen stäms av Unionen.

Detta efter att Mentor Communications sparkat en chef, som ansvarat för annonsförsäljning på bolaget.

Fackförbundet Unionen hävdar att saklig grund för uppsägning helt har saknats.

”Som grund för uppsägningen har bolaget uppgett att XX skulle ha brustit i att följa bolagets policys och tidredovisningen samt att han skulle ha varit olovligen frånvarande”, skriver Unionen i stämningsansökan.

Den sparkade mediechefen, som ansvarat för försäljning, förnekar detta.

– Det har inte funnits laglig grund för att avskeda vår medlem. Arbetsgivarsidan anför att vår medlem har misskött sig i sin anställning. Men vår medlem har inte gjort något som gör att arbetsgivaren har haft anledning att avskeda vår medlem, säger Margareta Holmberg, förbundsjurist på Unionen.

Mentor Communications vd Mikael Heinig ger en helt annan bild av vad som har hänt.

– Vi har upptäckt omfattande oegentligheter från hans sida, som går att dela in i ett stort antal områden, Mikael Heinig.

Det ska bland annat handla om bokförda kundbesök som inte genomförts i verkligheten samt privat surfande på tveksamma sajter under arbetstid.

– Detta är bara toppen av isberget. Vi har utdelat två varningar beroende på andra saker tidigare, men nu var måttet rågat. Han fick gå på dagen, säger Mikael Heinig.

Unionen kräver 120 000 kronor i allmänt skadestånd för avskedandet, samt 20 000 kronor för brott mot Lagen om anställningsskydd, LAS.

Fackförbundet kräver även ekonomiskt skadestånd motsvarande lön och semesterersättning motsvarande 36 595 kronor per månad från september till och med att huvudförhandlingen inleds.

Vid årets utgång uppgår den summan till omkring 140 000 kronor. Det innebär att det totala skadeståndskravet, som kommer att växa med tiden, nu uppgår till omkring 280 000 kronor.

”Förbundet förbehåller sig rätten att återkomma med ytterligare krav på ekonomiskt skadestånd för tiden efter huvudförhandlingen i målet”, skriver Unionen i sin stämningsansökan.

Den sparkade chefen omplacerades tidigare under hösten, vilket enligt Unionens stämningsansökan bland annat hade sin bakgrund i att chefen inte uppnått lika bra försäljningsresultat som sin företrädare. Mediehuset Mentor Communications, inriktat på B2B, omsatte drygt 145 miljoner kronor under 2013, enligt bolagets senaste bokslut.

Mediehuset har bland annat titlar som Dagens Handel, Fri Köpenskap och Facility Nordic.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Unionen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev