Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Mellanösternkonflikten på det virtuella planet"

Publicerad: 23 Juli 2002, 04:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Ana L. Valdés, författare och kulturjournalist, är dagens sommarpratare. Hon beskriver mediescenen i konflikten i Mellanöstern som en soppa av spamming, manipulerade bilder och falska nyheter.


Konflikten i Mellanöstern pågår på många olika fronter, kriget pågår också på det virtuella planet. Hackers och virtuella aktivister från hela världen skapar parallella händelseförlopp och alternativa scenarier, hoax, spamming, falska nyheter och Photoshop-manipulerade bilder hör till vardagen i ett krig som utspelas lika mycket på dataskärmar som på faktiska byggnader.

Debatten mellan Paul Virilio och Jean Baudrillard om Gulfkriget blir aktuellare än någonsin, den apokalyptiska visionen om ett krig med osynliga fiender och smarta vapen har blivit verklighet. Förstörelsen av flyktingförläggningen i den palestinska staden Jenin verkställdes av Apachehelikoptrar och bomber, en taktik som inte skilde åt mellan civila och militära offer.

De israeliska styrkorna, IDF, har sett sin sajt hackad tusentals gånger, nu ligger den på en server omringad av den högsta säkerhet, i USA. Och domännamnet Jenin.org har registrerats av en proisraelisk organisation som hånar palestinierna och som kallar Jenin för ett terroristnäste. I en ram av satir och skämt levererar sidan ett ganska osmakligt budskap. Ingen massaker har ägt rum i Jenin, massgravarna är en iscensättning. Tyvärr är tongångarna ganska likartade den revisionistiska tolkningen av den judiska förintelsen.

Den alternativa nyhetsbyrå Indymedia, som blev känd via sin bevakning av antiglobaliseringsmötena i Seattle och Genua, har en nästan heltäckande Palestina-bevakning, i samarbete med israeliska fredsorganisationer och palestinska NGO. Få av deras skribenter är professionella journalister, de har utvecklat nätpublicistiska verktyg som gör möjligt till vem som helst att publicera sig på deras sajt. Utopin med webben där alla kan bli sina egna publicister lever i Indymedias charmiga blandning av amatörinnehåll och vassa krönikor.

Bilder av avrättningar, vräkningar, attentat och övergrepp presenteras av bägge sidor och i våra högteknologiska tider är det lätt att retuschera sanningen. Källgranskning är nästan omöjligt i ett krig som spelas i gränder och källare och där civila offer skördas varje dag.

Tv-kanalen Al-Jazeeras bilder på döda och lemlästade skickas ut som spam, utan avsändare och till godtyckliga adresser. För västerländska ögon är dessa bilder på stympade människor ett slag i ansikte, vi är inte vana att se döden på ett så nära håll. Redaktörerna på den amerikanska judiska tidskriften Tikkun har blivit mordhotade och annonsörerna hotar att bojkotta tidningen, som står för en sekulär vinkel av konflikten. De har gjort sig språkrör för Refuseniks, dessa 450 soldater och officerare som vägrar att tjänstgöra i de ockuperade områdena. Tikkun har en utmärkt nätversion som fungerar som komplement till papperstidningen.

Men det är veckobrev som visar hur stor och brokig konflikten är i det Heliga Landet. Både antisionistiska ortodoxa judar och militanta katoliker skriver sina åsikter och bevakar sina egna intressen i konflikten. Under belägringen av Födelsekyrkan i Betlehem sände det Latinska Patriarkatet i Jerusalem patetiska rop till alla kristna i världen. En Vatikan som leddes av en sjuklig påve och som har stora etiska problem relaterade till präster anklagade av pedofilin valde passivitet som svar. Födelsekyrkans egna vakter, franciskanerna, fick kämpa sitt eget slag, isolerade och maktlösa.

Ana L. Valdés

agora@algonet.se

Mer om dagens sommarpratare:

Ana L. Valdés är författare och kulturjournalist. Från studier i socialantropologi och historia vid Stockholms universitet, har hon varit kontrakterad frilansare på Dagens Nyheters kulturredaktion sedan 1987. Ana har kommit ut med elva böcker: skönlitteratur, essäer, poesi. Gav ut idétidskriften Agora och arbetar nu med konstprojekt relaterade till användning av "nya medier" i konst och litteratur. Undervisar i dataspeldesign och teori vid Högskolan på Gotland, i GAME, Gotland Art and Media Education.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.