Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Meko förlikar med Carat - tvingas betala 600.000

Publicerad: 4 November 2008, 09:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Carat-avhopparna Anders Wallqvist och Ole Kälebo anklagades av sin gamla arbetsgivare för att ha tagit med sig affärshemligheter till sin nya byrå Meko. Carat krävde 3 miljoner kronor men fick efter förlikning 600.000 kronor. "Även om man har rätt får man inte alltid rätt", säger Mekos vd Anders Wallqvist.


Det har gått drygt två år sedan Kronofogdemyndigheten klev in i mediebyrån Mekos lokaler och letade igenom datorerna. Målet var att hitta bevis på att Mekos grundare Anders Wallqvist och Ole Kälebo hade tagit med sig företagshemligheter från Carat, som de tidigare hade lämnat. Bland annat skulle duon ha tagit med sig ett USB-minne med känsliga uppgifter.

Meko överklagade Kronofogdens agerande men hovrätten avslog det eftersom genomsökningen av datorerna snarare stärkte misstankarna om brott än minskade dem. Carat stämde då Anders Wallqvist och Ole Kälebo på 170.000 respektive 120.000 och bolaget Meko på 3 miljoner kronor.

Parterna har nu träffat en förlikning. Meko, Ole Kälebo och Anders Wallqvist ska solidariskt betala 600.000 kronor till Carat. Dessutom ska de förstöra materialet de tagit med sig. Rättegångskostnaderna ska vardera part stå för själva.

Anders Wallqvist:

- Med tanke på vad vi hotas av och advokatkostnader är det ett framgångsrikt beslut för oss.

Han hävdar fortfarande att han och Ole Kälebo inte har gjort fel:

- Vi hade 17 vittnen på vår sida och alla våra kunder gav oss sitt stöd. Det är klart att det retar oss men de tar mycket energi och kostar mycket pengar att ha en rättegång.

Aegis vd Göran af Klercker säger att han är nöjd med överenskommelsen.

- Det är skönt att det är över. Vi ville få ett tydligt erkännande, det är inte minst viktigt för personalen och det har vi fått. Vi har ingen anledning att dra det längre än nödvändigt.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.