Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Vem är mannen på gatan?

Publicerad: 22 November 2010, 09:02


Mannen på gatan är oftast en av fem enkätsvar i inrikesnyheterna. I bevakningen av Mellanöstern är han ofta huvudkällan.

Ena veckan säger mannen på gatan att de utländska trupperna måste stanna i Afghanistan i en stort uppslagen artikel i en stor svensk tidning. Nästa vecka säger en annan man på gatan att de utländska trupperna borde lämna landet i en stort uppslagen artikel i en annan stor svensk tidning. Och så där håller det på. Som läsare lämnas man ganska mycket i sticket.

Jag tycker att det är bra att mannen på gatan får vara med i nyhetsrapporteringen. Jag vill inte se en bevakning där bara makthavare har en röst. Men man ska nog inte dra för hårt på vad en slumpmässigt vald person anser om en politisk fråga. Man kan rimligen inte ens vara säker på att han säger sitt hjärtas mening med namn och bild. Det kan vara så enkelt att han som säger sig vilja ha kvar trupperna är mest rädd för regimen och han som vill ha bort den är mest rädd för motståndsmännen.

Problemet är att mannen på gatan är lite för dominerande i bevakningen från vissa länder och regioner, som Afghanistan, Pakistan, Irak och Palestina. Eftersom jag också följer alternativa nyhetskällor som Al Jazeera och Democracy Now vet jag att det finns många intellektuella och människorättsaktivister i de länderna som har mycket intressant att säga. Ibland hör jag dem också i Konflikt i P1. Men jag ser dem väldigt sällan i dagstidningarna. Där verkar all plats vara vigd åt den svenska militären och mannen på gatan.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.