Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Var vi bor styr vad vi skriver

Publicerad: 30 Augusti 2012, 10:56


Det bor många journalister i Stockholm. Och flest innanför tullarna. Vilket ger en sned bevakning.

Nästan var tionde journalist bor på Söder i Stockholm. Nästan var femte journalist bor innanför tullarna. Inte av journalisterna i Stockholm utan av alla journalister i Sverige.

Det kom Kerstin Ekberg fram till i sin rapport Här bor journalisterna som presenterades 2007. Och sannolikt har inte förhållandena förändrats nämnvärt. Inte till det bättre i alla fall.

Att det finns så många journalister i huvudkommunen är lätt att förstå. Här finns många stora massmedier. Men också medier som utger sig för att bevaka det som händer i Stockholm.

Och frågan är hur det går när den absoluta majoriteten bor på samma ö just söder om Gamla Stan.

Om man inte lever och bor i Skärholmen är det lätt att falla för schabloner när det gäller bevakning och bildval. Handlar jobbet om någon som bor i förorten gäller det att visa det. Så då blir det lätt graffiti och/eller sönderslagna fönster i bakgrunden. Även om det inte stämmer med verkligheten. Men är det den bilden journalisten har är det den bilden som förmedlas.

Det går inte att tvångsdeportera journalister. Och det går inte förbjuda folk att flytta till attraktiva områden om de har möjlighet.

Lösningen ligger i att rekrytera från ett större urval. Och sträva efter att också hitta folk som både bor och ha rötter i områden som redaktionens övriga anställda inte har hittat till. Men eftersom det mesta nu handlar om att säga upp så kanske vi måste leva med att det ska vara så här. Eller?

(Själv har jag bott på Söder i ett år i mitten på 1990-talet vilket borde vara preskriberat nu. Nu bor jag söder om söder)

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.