Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Valvakorna visar vägen live-tv det som gäller på flera mediehus

Publicerad: 11 September 2014, 10:56


Tidningsföretagen övergår allt mer till att bli medieföretag där en flera timmar lång direktsändning på valnatten är något som bara ska ingå i erbjudandet till läsarna.

Det är precis som ST:s chefredaktör Anders Ingvarsson formulerade det i går. Det här är lokal tv-historia på riktigt. Och det finns betydligt fler exempel på medieföretag som nu på allvar tar steget ut i den rörliga världen än de som Medievärlden tog upp i går.

På Borås Tidning håller man just nu på med att snickra ihop en provisorisk studio för att där följa den lokala valutgången. Tidningen har investerat i en hel del teknisk utrustning för att klara av den flera timmar långa sändningen. Efter årsskiftet ska BT bygga en permanent studio och fortsätta på den inslagna vägen.

Det finns ett sug efter tv. Även internt, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Att så mycket energi läggs ner på den rörliga valbevakningen betyder inte att rapporteringen i papperstidningen kommer att bli lidande menar han. Men kanalerna kommer att skilja sig åt allt mer.

Hur många som kommer att följa sändningen är svårt att gissa tycker han. Men den har alla förutsättningar att locka en större publik.

Vi värmer upp med en direktsänd debatt i dag mellan Jimmie Åkesson och integrationsminister Erik Ullenhag.

Norrbottens-Kurirens Johanna Hövenmark och NSD:s Bo Torbjörn Ek har tränat ordentligt inför söndagens valvaka.

I Luleå pågår också förberedelserna inför valnatten. I lobbyn på ett hotell ska 24Norrbotten, Norrbottens-Kuriren, NSD och Piteå-Tidningen samsända vakan.

Sändningen ska ledas av Norrbottens-Kurirens Johanna Hövenmark och NSD:s Bo Torbjörn Ek som under senaste året har drillats hårt i programledarrollen, bland annat av programledarcoachen Patrik Hambraeus.

Anna-Sofia Wirén, redaktionschef på Norrbottens-Kuriren, förväntar sig höga tittarsiffror. Speciellt då det inte längre finns några egentliga konkurrenter lokalt då TV4 lagt ner sin verksamhet och SVT omprioriterat.

Den högsta siffran man nått hittills är 35 100 tittare i samband med en basketfinal i våras.

Men det är inte omöjligt att vi får fler nu.

Förberedelserna har pågått under flera månader. Bland annat har det gjorts reportage från samhället som har den största andelen soffliggare. Den typen av inslag ska varvas med bland annat rapporter från reportrar på stan och kommentarer från tidningarnas ledarskribenter som finns på plats i studion.

24Norrbotten har funnits sedan 2008 men har bara haft direktsändningar under några år. Och aldrig på den här nivån. Kanalens övriga inslag har i regel sponsorer. Men inte valvakan.

Så på det sättet är det en ren kostnad för oss. Men det stärker varumärket otroligt mycket.

På Helsingborgs Dagblad är valnatten minutiöst planerad. Tv-studion ska vara navet i valbevakningen. Sändningarna börjar klockan 19.00 men en timme tidigare har sajten fått sin speciella valetta med livechattar och egen resultatgrafik. Vem som ska göra vad och var det ska publiceras är i princip spikat ända fram till tisdagstidningen.

För att få upp valtempen har tidningen livesänt intervjuer med de lokala partitopparna och i kväll blir det en livesänd debatt där partierna får byta företrädare inom varje ämnesområde vilket fick till följd att andelen kvinnor ökar markant.

KK testar valvakestudion. Fotograferna Stina Järperud och Tomas Nilsson pratar körschema med Carina Bergius, producent, och Andreas Lindhe, programledare. Foto: Katrineholms-Kuriren

Ännu ett exempel på att det är live som gäller för valbevakningen är Katrineholms-Kuriren. Deras sändning börjar klockan 21.00 och ska hålla på till efter midnatt.

KK har under valrörelsen haft såväl webb-tv-utfrågningar samt debatter med lokala politiker.

Troligen blir listan kortare på de dagstidningsföretag som inte gör den här typen av satsningar nu på söndag än listan på de som gör det.

En risk är det kan infinna sig en viss baksmälla i nästa vecka när insatsen utvärderas. Möjligen tycker några att tittarsiffrorna inte motsvarat arbetsinsatsen. Då är det läge att påpeka att det kanske inte bara skrivs lokal tv-historia till helgen. Det kan vara större än så. När så många gör så mycket för att etablera sig som producenter även när det gäller rörligt måste tittarvanorna förflyttas. Även om det inte sker över en valnatt.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.