torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

VA:s fd chefredaktör klär av de riktigt rika

Publicerad: 24 augusti 2010, 07:41


MM

Mikael Marklund


Han har varit chefredaktör på Veckans Affärer och jobba många år som ekonomijournalist. Nu har Bengt Ericson dammat till Sveriges finansiella elit på ett riktigt läsvärt sätt.

Rika knösar fascinerar. Böcker om överklassen säljer. Det är kul att flukta in bakom de tunga gardinerna och få veta mer om vanor och olater. Att få sina fördomar bekräftade. Att  inse att vi lever i samma land men inte på samma planet. Det behöver inte handla om Stureplansbratsen som ber kyparen hälla ut skumpa i vasken. ( Jag undrar två saker: 1. Är det sant? 2. Om det är så gör kyparna verkligen det? ) Även den vanliga, mer diskreta, övreståndstillvaron har en lockelse. Journalisten Björn af Kleens bok Jorden de ärvde är ett exempel.

Många miljardärer passerar förbi. Skvallefaktorn är hög när vissa myter punkteras och ett antal doldisar presenteras. Till exempel EF-miljardären Bertil Hult som så vänligt såg till att vår omutbara blivande statschef fick en smekmånad i första klass.

Han tar också till storsläggan mot alla former av direktörer som utan att egentligen ta några risker tillskansat sig enorma förmögenheter efter ett vettlöst löne- och bonusrace. Där kan man dock fundera om det inte finns någon ägare och/eller styrelse som borde tagit dessa övergiriga personer ordentligt i örat. Men hur som en bra bok som håller blodtrycket uppe!

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev