Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Uppdrag Granskning målar bara med två färger

Publicerad: 16 november 2011, 12:53


Uppdrag granskning berättade om två föräldrars kamp för att få tillbaka sina barn efter anklagelser om sexuella övergrepp på sin egen dotter. Ett starkt reportage som väckte många känslor av olika slag.

Orsaken till att barnen till paret i Sandviken tvångsomhändertogs under två månader var en anmälan från kvinnans syster.

Paret fick berätta sin historia i SVT:s Uppdrag granskning. Något som utlöste en folkstorm i Sandviken där politiker utsatts för ett antal mordhot, som bland annat Expressen skrivit om.

Vilket kan berott på att Uppdrag Granskning målat med bara två färger. Svart och vitt. Bland annat menar UG att det inte funnits något fog för misstankarna och att föräldrarna friats från misstankarna i en tydlig dom. Samt att Förvaltningsrätten konstaterat att föräldrarna har en god omsorgsförmåga.

I domen står att föräldrarna brustit i omsorgen om barnen. Som lekman men tvåbarnspappa skulle jag säga på ett sätt som är långt bortom det acceptabla.

Föräldrarna synes dock nu ha uppvisat en viss insikt om detta och har en åtgärdsplan för framtiden, enligt domen.

Att paret enligt domen i övrigt (min kursivering) har visat sig ha en god omsorgsförmåga gör att det inte finns någon påtaglig (åter min kursivering) risk för deras (barnens red anm.) hälsa och utveckling.

En skrivning som inte är lika glasklar som Uppdrag Granskning gör gällande enligt min åsikt.

Läser man sedan systerns bloggpost man också en helt annan bild än den som föräldrarna förmedlar.

Det är inte lätt att veta vad som är rätt. Vilka som har rätt. För parets stora sorg över det inträffade gick verkligen genom rutan. Min första tanke när jag såg programmet var att om det här paret inte upplevt det de säger sig ha gjort och inte är oskyldiga ska de ha alla Oscars som delas ut utom möjligen kostympriset.

Min andra tanke var att om jag träffat dem skulle jag säkert påverkats, inte minst genom att man automatiskt föreställer sig hur det skulle kännas att själv bli anklagad för detta. Och gulp bli fråntagen sina barn om än bara under några månader. Jag är inte säker på att jag skulle klarar av att vara kall och kritiskt tänkande då.

Se reportaget här:

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.