Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Twitter-chef varnar brittiska användare

Publicerad: 25 Maj 2011, 14:06


Ämnen i artikeln:

Twitter

Den brittiska pressens munkavle bröts när en parlamentsledamot hänvisade till information på Twitter. Nu varnar företagets Europa-chef brittiska användare.

Bakgrunden är att en dokusåpakändis berättade att hon hade en affär med en känd fotbollsspelare. På Twitter startade genast spekulationerna, och snart rådde konsensus om att det rörde sig om Ryan Giggs.

Fotbollsspelaren lyckades få en domstol att utfärda en ”super injunction”, ett förbud mot att skriva om fotbollsspelarens otrohetsaffärer. Men Twitter svämmade över av precis sådana uppgifter, och i det brittiska underhuset konstaterade parlamentsledamoten John Hemming: ”Då 75 000 människor namngett Ryan Giggs på Twitter är det något opraktiskt att frihetsberöva dem alla”. En annan parlamentsledamot sade att om tusentals människor namnger trots domstolsbeslutet får det lagen att ”se ut som ett arsle”.

Efter att fotbollsspelaren namngivits i underhuset kändes sig den brittiska pressen fri att namnge fotbollsspelaren.

Fotbollsspelaren har stämt Twitter och ett antal Twitter-användare för förtal. Twitters Europachef Tony Wang säger idag till BBC att det är de brittiska twittrare som bröt mot brittisk lag som bör ställas inför rätta. Han sade att folk som gör ”dåliga saker” måste vara beredda på att försvara sig själva och att Twitter kommer att ge användarinformation till de brittiska myndigheterna när ”lagen kräver det”.

Han sade också att ”Plattformar har ett ansvar, inte att försvara sina användare, men för att försvara deras rättighet att försvara sig själva”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.