Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Tidningarna slog SVT på tv

Publicerad: 23 Januari 2012, 12:08


När Håkan Juholt tillkännagav sin avgång i lördags var det tidningarnas tv-sändningar som var bäst.

SVT sände studiosamtal och hade en reporter som stod utanför och refererade Ekot. Samtidigt hade Expressen och Aftonbladet klockrena livesändningar från presskonferensen där det hände. Den tunga tekniken, som är överlägsen när den fungerar, kan också göra dig mer sårbar.

Tidningarna, som byggt nytt från grunden, har byggt upp flexibla och snabbrörliga webb-tv-enheter som snabbt finns på plats där det händer. De experimenterar med formen och tar nya spännande grepp. Ibland kan det få lite löjets skimmer över sig, som när Aftonbladet hade livesändningar från entrén till slottet och Haga. Men tidningarna försöker, testar nya grepp, och löser de problem som uppstår.

Varför SVT inte skickade in någon med lättare utrustning för att filma live är lite av en gåta. Om de hade massor av duktigt folk på plats varför omgrupperade de sig inte och fixade sändningen med lättare teknik? En mobiltelefon hade räckt. Eller en handhållen videokamera med sändare.

En viktig anledning till att TV4 och Sveriges Radio satsat på nya nyhetskanaler är att de vill utveckla liveformatet och skapa mer flexibla enheter för stora nyhetshändelser. SVT ansåg sig däremot inte behöva det. Kanske blev lördagens haveri en tankeställare?

Jag diskuterar detta med SVT:s Olov Carlsson i Nordegren i P1 kl. 15 och räknar med att kunna ställa frågor till honom om vad de har för back-up-plan.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bloggar om Expressens tv-sändningar.

Fredrik Wass, tidigare Alltid Nyheter, bloggar om tradition och smidighet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.