Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

”SVT har hittat på sin alldeles egen politikerskandal”

Publicerad: 15 maj 2019, 10:38


Det är snarare SVT:s än Malin Björks (V) förtroende som står på spel efter ”avslöjandet” om politikerns traktamente. Gårdagens rapportering visar hur längtan att vara först med ett avslöjande ibland är så stor att man knådar och knycklar till sina fakta så att de passar in i en avslöjande-mall, trots att ingenting upprörande hänt, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

”Anklagelser om fusk och fiffel tär på förtroendet”. Så lyder rubriken på en analys av SVT:s politiske kommentator Mats Knutson från i går eftermiddag. Den illustreras av en stor bild på Vänsterpartiets europaparlamentariker Malin Björk, som SVT precis granskat och anklagat för oegentligheter med traktamenten.

När man tittar närmare på Malin Björk är det dock svårt att hitta fifflet. Hon får förvisso dagtraktamente av EU, trots att hon bor i Bryssel, men det får alla 751 ledamöter, oavsett boendeort. Vissa EU-parlamentariker bor i Bryssel och de kan då använda de här pengarna för att täcka boende och omkostnader i hemlandet när man är där. Andra parlamentariker bor kvar i hemlandet och har övernattningslägenheter i Bryssel, och då täcker traktamentet det i stället (plus förstås den individuella flyttcirkusen till Strasbourg).

Det här är alltså lika för alla, alla svenska EU-parlamentariker får traktamentet när de skriver in sig på en dag när EU-parlamentet har session eller deltar i något annat EU-möte. Enligt reglerna får man pengarna rakt i fickan och behöver inte redovisa dem, precis som traktamenten brukar fungera. Malin Björk är den enda av de svenska EU-parlamentarikerna som uttalat använder de här pengarna enbart till jobbrelaterade saker, och hon betalar tillbaka det som hon fått ut som inte har gått åt till sådant. Det här är ingenting hon sagt att hon ska göra nu, efter granskningen, utan hon har redan gjort en tillbakabetalning och har sagt tidigare att hon kommer göra en till nu i slutet av mandatperioden. Det finns inga krav på att spara kvitton eller liknande, eftersom man alltså inte behöver berätta vad man gör med pengarna.

Det här var inte jättesvårt att ta reda på, och när man vet detta framstår både granskningen och det politiska drev som Malin Björk nu utsätts för som helt bisarrt. Hon har gjort mer än alla andra för att bete sig hederligt, hon betalar tillbaka pengar till EU som hon enligt reglerna bara skulle kunna stoppa i fickan. Givetvis kan man vara emot systemet i sig, att MEP:ar har rätt till så frikostiga ersättningar också utöver lönen, men det kan rimligen inte vändas mot den enda som försöker agera så lite egennyttigt som möjligt.

Den här soppan visar ett säreget problem för medierna, att längtan att vara först med ett avslöjande ibland är så stor att man av bara farten liksom knådar och knycklar till sina fakta så att de passar in i en avslöjande-mall, trots att ingenting upprörande hänt. Det här gäller särskilt när andra medieredaktioner nyligen avslöjat riktigt fuffens. För att väga upp att man var tvåa på den bollen kan nästan vilka kvitton som helst bli bevis för lurendrejerier.

Aftonbladet avslöjade för en månad sedan att moderaten Erik Bengtzboe kvitterat ut 158 000 kronor genom att vara skriven hos sin mamma i Sörmland i stället för hos sin familj i Stockholm. Bengtzboe försökte reda upp det hela genom att ljuga om att han i stället bodde i en icke vinterbonad sörmländsk sommarstuga som inte ens hade någon sophämtning. Bengtzboe fick till slut avgå.

Efter detta letade andra redaktioner desperat efter sin egen boende-skandal, TV4 vann snabbt med en stort uppslagen nyhet om hur moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson också var skriven i en sommarstuga, trots att hon egentligen bodde med familjen i Stockholm. Den moderata Pressekreteraren försökte desperat förklara att riksdagsledamöter hade andra regler än ”vanliga dödliga”. Det var knappast världens mest pr-kompetenta uttalande, men så småningom har det visat sig att också Svantesson faktiskt hade gjort helt rätt. Hon har bott i huset i Örebro (som visst var ett permanentboende) rätt stor del av tiden, för att kunna vara del av den politiska verkligheten i sin valkrets, det vill säga exakt det som boendereglerna för riksdagsledamöter är till för. Vissa har räknat ut att hon till och med förlorat stora pengar på detta eftersom skatten i Örebro är mycket högre än den i Stockholm.

Nu har turen då kommit till SVT att hitta på sin alldeles egen politikerskandal, komplett med brösttoner från Mats Knutsson om att ”politiker uppfattas försöka sko sig på systemet”. Det är förstås sant att Malin Björk uppfattas så i SVT:s bevakning, men om man tar reda på vad hon faktiskt gjort ser man att det inte stämmer. I det här fallet är det nog SVT:s förtroende som får akta sig.

Läs SVT:s replik här: Därför var granskningen av Malin Björk (V) sann och relevant.

isobelhadleykamptz

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev