Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Sveriges Radio tar ledarrollen i framtidsdiskussionerna

Publicerad: 16 November 2010, 12:58


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Med Framtidsutredningen och ”Journalistik 3.0” tar Sveriges Radio på sig en ledarroll i att beskriva och diskutera mediebranschens framtid. Frågan är vilken roll de andra mediekoncernerna vill ha. (Uppdaterad)

För några veckor sedan publicerade Sveriges Radio sin Framtidsutredning, som letts av Hanna Stjärne. Idag lanserades ”Journalistik 3.0”, en interaktiv bloggbok av Cilla Benkö och Mats Svegfors.

Sveriges Radio har lagt ner stora resurser på tre parallella projekt, Framtidsutredningen, ”Journalistik 3.0”, samt en intern utredning som ska ligga till grund för ett nytt strategidokument.

Om dagspressens utveckling i USA sa Mats Svegfors ”Man kunde tro att vi glädjer oss åt det här, det gör vi inte. Dagstidningarna är den mediala huvudscenen för demokratin” och på presentationen av boken i dag poängterade Cilla Benkö och Mats Svegfors att syftet är att få igång en diskussion, inte att gynna Sveriges Radio i första hand. ”Vitsen är inte att skapa scenen, utan att starta diskussionen”

Frågan är varför inga andra mediekoncerner gör något liknande. Efter Bonnier R&D:s lansering av konceptet Mag+ för Ipad har det varit dött på bloggen. Tidningar som SvD, DN och Sydsvenskan har förvisso utvecklingsbloggar, och aktiva twittrare, men ingen tar ett sådant helhetsgrepp som Sveriges Radio gör.

Förhoppningsvis blir det som Sveriges Radio vill, en bred diskussion där många deltar.

Upplägget är spännande i sig. Sveriges Radio övervägde att göra en bok, men möjligheten att länka var ett avgörande skäl till att det blev en blogg istället. ”Länkarna fördjupar, förtydligar och väcker associationer” sade Mats Svegfors. Dessutom har SR kopplat filmer och ljudklipp till varje kapitel. De kommentarer som skrivs till varje kapitel kommer att fångas upp och infogas i texten, vissa som kommenterar kommer att få förfrågan om att vidareutveckla sina kommentarer till längre stycken i kapitlen. ”Ingen som gjort en sådan här bok kommer att vilja skriva en traditionell bok igen”, sade Mats Svegfors.

Om du vill hålla dig uppdaterad om utvecklingsarbetet på Sveriges Radio följ:

taggen #medieormen och

twitter.com/cilla_benko

twitter.com/hannastjarne

twitter.com/ceciliadjurberg

twitter.com/malincrona

twitter.com/ellenandersson

twitter.com/maria_s

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.