Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Suverän journalistik i nyskapande pappersform

Publicerad: 22 oktober 2018, 11:04


Johan Persson och Anna Roxvall har med “Västsahara inifrån – Att svika ett folk” lyckats skapa en ny genre med det bästa från bok- magasins- och dagstidningsformen.

Förra veckan skrev jag om hur journalistiken hittar nya effektiva former på Twitter. Nu har jag ett minst lika bra exempel på hur journalistik kan vidareutvecklas i pappersform: boken “Västsahara inifrån – Att svika ett folk” av Johan Persson och Anna Roxvall.

Jag skulle bara bläddra lite i boken och hade plötsligt läst 60 sidor. Om en konflikt som jag egentligen inte är särskilt intresserad av. Det är tidlös, suverän journalistik i nyskapande pappersform.

Läsaren placeras med flera bilduppslag och en karta innan texten tar sin början. Sedan varvas textsjok med passager med bilduppslag på ett sätt som gör att man hela tiden känner sig nära samtidigt som man får det större perspektivet. Bilderna ger en närvarokänsla som är mycket ovanlig i reportageform, genom att det finns plats för så många bilder finns det också utrymme för ett flerdimensionellt berättande, exempelvis att skildra tristessen, det gråa och dammiga, genom upprepningar.

Texterna är skrivna som bladvändare, men utan att det känns ytligt eller effektsökande. Det jag kanske gillar allra mest med texterna är hur de spränger in historiska passager i nutidsberättelsen, för mig okända berättelser om hur svenska politiker agerat under den koloniala frihetstiden. Det påminner om skönlitteratur som Elsa Morantes Historien eller Sonallah Ibrahims Warda.

Bokens form påminner mer om en dagstidning, den är tryckt på tidningspapper som är häftat på tvären. Det är långt ifrån glossy men tillräckligt bra kvalitet för att göra bilderna rättvisa. Framför allt ger det en dokumentär känsla till läsningen.

Det här är andra boken som Johan Persson och Anna Roxvall ger ut själva genom Myteri förlag. Den första var “Burundi Inifrån – När folk väl har börjat döda varandra är det svårt att få dem att sluta” som gavs ut för ett drygt år sedan. och som vi skrev om här. Redaktör för båda böckerna är Oskar Sonn Lindell på Filter och Anders Birgersson har stått för den grafiska formen. Inlagan är tryckt på Pressgrannar i Linköping och omslaget på Norra Skåne Offset.

Pappersformen innebär ofrånkomligt att man måste avstå vissa saker, som interaktivitet och länkar till merläsning. Men det spelar mindre roll när boken bygger upp ett eget universum som inte lämnar något mer att önska. Framför allt innebär det en tydligare flytt av journalistiken till det avkopplade och nedkopplade läget, soffan eller fåtöljen, där den får det fokus den förtjänar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev